Átlagosan 5,8 nappal a fertőződés után jelennek meg a tünetek a Hongkongi Egyetem kutatói szerint.

A Hongkongi Egyetem járványszakértője és csapata egy friss tanulmánya szerint a koronavírus delta variánsával megfertőződöttek nagyobb valószínűséggel fertőznek meg másokat a tüneteik megjelenése előtt, mint a koronavírus korábbi változatainak betegei - számolt be a kutatásról a Nature cikke nyomán a hvg.hu.

Új kutatás: ezért terjed gyorsabban a koronavírus delta variánsa

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A szakértő és csapata a cikk szerint a kínai Kuangtang tartomány fertőzöttségi adatait vizsgálva jutott erre a megállapításra. A csapat 101 olyan emberrel kapcsolatos adatokat vizsgált (beleértve a közvetlen kontaktusokat), akik idén május és június között fertőződtek meg a delta variánssal. A kutatás eredménye szerint a tünetek átlagosan 5,8 nappal a fertőzés után jelentkeztek – és 1,8 nappal azután, hogy az első tesztjük pozitív lett a betegeknek. Vagyis a fertőzöttek jó két napig úgy terjesztették a vírust, hogy arról nem tudtak, mert a megbetegedés semmilyen jelét nem mutatták. (A hvg.hu megjegyzi, hogy ezek alapján érthető a Magyar Orvosi Kamara pár napja kiadott állásfoglalása, miszerint zárt térben újra el kellene kezdeni hordani a maszkokat.)

"A korábbi adatelemzések alapján még arról beszéltek a kutatók, hogy 6,3 nappal a fertőződés után produkáltak tüneteket, az első pozitív tesztjük pedig 5,5 nappal a fertőződés után lett pozitív. Ezek alapján arra jutottak, hogy 0,8 napig fertőzhetnek "csendben" a betegek, ami jóval kisebb idő, mint amire a mostani kutatás alapján jutottak a szakemberek"

- olvasható a cikkben.

A járványszakértő Cowling és csapata azt is megállapították, hogy a delta variáns esetében a fertőzöttek szervezetében nagyobb a vírusterheltség (vagyis olyan, mintha a delta variáns nagyobb mennyiségben és hamarabb jelenne meg a szervezetben a korábbi mutációkhoz képest). Azt is kiszámolták az adatelemzések során, hogy a fertőzések 74 százaléka a tünetmentes időszakban történt – emiatt válhatott ez a variáns világszertte dominánssá. A delta variáns fertőzőképességét mutató reprodukciós ráta 6,4-re jött ki, vagyis egy ember átlagoan 6,4 főt képes megfertőzni (az eddigi variánsok rátája 2-5 volt).

A cikk szerint a kutatás azt is kimutatta, hogy a beoltottak 65 százalékkal kisebb valószínűséggel fertőztek tovább, mint az oltatlanok – de a kutatók hozzátették, ez az eredmény nagyon kicsi mintán alapuló megállapítás.

Forrás: nature.com, hvg.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Nem kell itt kutatni, kérdezzék meg orbánt, az tudja. Mindent tud! Hogy rosszul, az más kérdés. Tegnap mit összehadovált már megint a hülye rádiójában? Bődületes!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.