A CNN összeállítása szerint az extrém időjárás az oka annak, hogy jelentősen drágulnak az élelmiszerek – írja a hang.hu.

31%-os élelmiszerár-növekedés egy év alatt: feltárták a drágulás okátFotó: MTI/Máthé Zoltán

Azt már itthon, mi is tapasztalhattuk, hogy az utóbbi évben milyen szeszélyes lett az időjárás, amit a klímaváltozásnak tudhatunk be. Az egyre gyakrabban bekövetkező időjárási extremitások a mezőgazdaságban dolgozókat (is) hatalmas kihívások elé állítják. Ennek következményei közül az egyik, amit hamar észrevehettünk, az élelmiszerárak folyamatos növekedése– derül ki a CNN összeállításából.

Az arabica kávé ára egy év alatt megduplázódott, és hét éve nem tapasztalt magaslaton jár. Ennek oka a Brazíliában beköszöntő extrém alacsony hőmérsékleteknek tudható be. A cukor árának világpiaci drágulása szintén köthető a brazíliai fagyokhoz, és a búza ára is egye csak emelkedik annak köszönhetően, hogy szárazsággal és rekordmagasságú hőmérsékleti értékekkel kell megküzdeniük a termesztőknek – írja a hang.hu.

Ez tökéletesen bemutatja, hogyan hat a mindennapi életre is a klímaváltozás, a kutatók szerint pedig ez egyre csak romlani fog. Cynthia Rosenzweig, a Columbia Egyetem Föld Intézetének adjunktusa és vezető kutatója az amerikai hírtelevíziónak a következőképp fogalmazott:

Az éghajlatváltozás az étkezőasztalunkhoz ül.

Az élelmiszerek ára 31 százalékot emelkedett az elmúlt esztendőben a FAO, az ENSZ élelmiszerügyi szervezete szerint. Az infláció hátterében áll többek között a kínálat szűkössége, melyet az időjárási extremitások okoznak.

Az élelmiszer-drágulásnak az extrém időjáráson túl egyébként további okai is lehetnek. Az Egyesült Államokban ilyen például a munkaerőhiány, a szállítmányozás növekvő árai, illetve a csomagolási költségek emelkedése.

Forrás: hang.hu, infostart.hu
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
3% nyugdíjemelés.
Béremelések sok helyen elhalasztva..évek óta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
Ha a CNN mondja, akkor mindent értek... Nálam nem is jártak, mégis nagy a pusztulás a kiskertemben (is)...
Néro
0.6 százalékos nyuggerpénz a kurvaanyáddögöljmármeg de az aktív is a bérrendezésével. Lényeg hogy a CSALÁD meg a szomszéd felvirágoztatása jól haladjon. Off-csór számlákra dőljön a pííííz és legyen mindenki Nemzethy Nagy Magyar mert akkor nem érdeklődik hogymiaredveskurvaanyátok ???
Namely
A fene ebbe a propellerbe, most miért ír ilyeneket, mikor mindenért Orbán a bűnös?!?!?!?!?!?!?! Leváltani! :D
division
@Namely: Így van, hogy lehet hogy most nem ő az oka? Én egyébként úgy állok hozzá az áremelésekhez, hogy eddig 31% - kal olcsóbb volt minden, és most érte el a valós árát:-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.