A jövőt szeretnénk építeni és elfelejteni azt, ami a múltban történt Afganisztánban – állította Zabihulláh Mudzsáhid tálib szóvivő a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában, amelyben felvázolta a radikális iszlamisták néhány elképzelését.

A tálibok szóvivője interjút adott a New York Times-nak – „A jövő szeretnénk építeni”
Fotó: Hoshang Hashimi / AFP

Az interjúban Mudzsáhid igyekezett eloszlatni azon aggályokat, hogy a tálibok röviddel hatalomátvételük után nekilátnak bosszút állni mindazokon, akik ellenük voltak és visszaállítják a nők feletti szigorú „uralmat”, ahogyan azt húsz évvel korábban tették.

Az interjú egy nappal azt követően készült, hogy Mudzsáhid figyelmeztette az afganisztáni nőket: a legbiztonságosabb számukra, ha otthon maradnak, míg a tálibok harcosait ki nem képezik arra, hogy ne bánjanak sértően velük.

Mudzsáhid mindazonáltal utalt arra, hogy hosszú távon a nők visszatérhetnek rendes napi rutinjukhoz. Kijelentette: alaptalanok azok az aggályok, miszerint a tálibok arra kényszerítenék őket, hogy otthon maradjanak és elkendőzzék az arcukat. Mint mondta, sokan félreértik a mahramként ismert férfi kísérő hagyományát, amely csak három napnál hosszabb utazások esetén érvényes.

Ha a nők iskolába, irodába, egyetemre, vagy kórházba mennek, akkor nincs szükségük mahramra

– hangsúlyozta Mudzsáhid.

A tálibok szóvivője arról is biztosítani próbált mindenkit, hogy – a keddi sajtótájékoztatóján alapuló sajtóértesülések ellenére – az érvényes útiokmányokkal rendelkezőket nem fogják megakadályozni abban, hogy belépjenek a kabuli repülőtérre, ahol jelenleg nagyszabású kimenekítési művelet van folyamatban.

Mi azt mondtuk, hogy, azok nem mehetnek, akik nem rendelkeznek megfelelő iratokkal

– állítja.

Útlevelekre és vízumokra van szükségük azon országok számára, ahová indulni készülnek és ezek birtokában légi úton elmehetnek. Ha irataik rendben vannak, nem fogjuk megkérdezni őket, mit csináltak korábban

– tette hozzá.

Tagadta azokat az értesüléseket is, miszerint a tálibok hajtóvadászatot indítottak volna az amerikai hadseregnek és a szövetséges haderőnek dolgozó tolmácsok és más segítők után. Azt állította, hogy biztonságban lesznek a tálibok uralma alatt. Egyben pedig csalódottságát fejezte ki a Nyugat evakuálási erőfeszítéseivel kapcsolatban.

Nem szabadna beavatkozniuk országunkban és elvinniük emberi erőforrásainkat, az orvosokat, a professzorokat és másokat, akikre itt van szükség

– húzta alá Mudzsáhid. „Az Egyesült Államokban talán mosogatók, vagy szakácsok lesznek belőlük. Ez embertelen” – fűzte hozzá.

Mudzsáhidra széles körben a tájékoztatási és oktatási minisztérium várományosaként tekintenek. A 43 éves szóvivő folyékonyan beszéli az ország két meghatározó nyelvét, a pastut és a dárit. Saját közlése szerint Paktika tartományban született és iszlám törvénykezést (saría) tanult az ismert pakisztáni Darul Ulúm Hakkanía Korán-iskolában (medreszében).

Mudzsáhid a kabuli repülőtér körüli felfordulás ellenére reményét fejezte ki, hogy a tálibok jó kapcsolatot tudnak majd kiépíteni a nemzetközi közösséggel, s e tekintetben a többi között a terrorizmus elleni küzdelmet, az ópiumtermelés felszámolását és a nyugati országokba induló menekültek számának csökkentését említette.

A tálib szóvivő egy sajtóértesülést megerősített: a radikálisok nem fogják engedni a köztéri zenét.

A zene tiltott az iszlámban, ugyanakkor reméljük, hogy kényszer helyett rá tudjuk beszélni az embereket ennek mellőzésére

– tette hozzá.

Forrás: MTI
Fotó: Hoshang Hashimi / AFP

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Virág Árpád
Ezt el is hiszem! Végre se szovjet, se amerikai...
jesz
a képen látható tálib szóvivő inge tiszta, és él van az ujjába vasalva...azt vajon mosodában csinálták férfiak, vagy esetleg a lenézett nők valamelyike?
jesz
Nézem az Aljazeerát, mely a reptéri robbantásról tudósít...feltűnő, hogy a mentők csupa férfit tolnak a hordágyakon...
gina
@Pegero: Te arab null ott a helyed, ott kussolnál vagy ki vagy te???
verőce21
"a többi között..., az ópiumtermelés felszámolását... említette." - azt hiszem, az ország ópiumtermelői és a parasztok nem fogják támogatni őket...!
Virág Árpád
Ezt el is hiszem! Végre se szovjet, se amerikai...
ómió
A "jövő" ott már meg is kezdődött! Nehány robbantás már "üdvözölte" is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.