A Reuters közvetlenül Kirby bejelentése előtt közölte washingtoni illetékesekre hivatkozva, hogy négyezernél kevesebb amerikai katonai van most a reptéren.

Itt a vége – Megindult az amerikaiak teljes kivonulása Kabulból
Kép:Pixabay

Közben a Pahvok afgán hírügynökség közölte, hogy az iszlamista tálibok már ellenőrzésük alá vonták a légi kikötő egyes részeit, ahonnan az elmúlt két hétben – a tálibok hatalomátvétele óta – zajlott a katonák, a diplomaták és afgáni civilek kimenekítése.

John Kirby azt is közölte washingtoni sajtótájékoztatóján, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet két embere – terrorcselekmények tervezője – halt meg és még egy megsebesült az amerikai hadsereg pénteki dróntámadásában a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban.

A légi csapással az amerikai hadsereg visszavágott az Iszlám Államnak a kabuli repülőtérnél csütörtökön elkövetett pokolgépes robbantásokért, amelyekben tizenhárom amerikai katona, illetve több tucat afgán civil és tálib vesztette életét.

A tálibok jelezték, hogy bár nem barátja az az Iszlám Államnak, elítélték az amerikai dróncsapást.

Az amerikaiaknak tájékoztatniuk kellett volna minket (a tálibokat) a légicsapás végrehajtása előtt, ez egyértelműen afgán terület elleni támadás volt"

- mondta egy tálib szóvivő a Reutersnek. A tálibok közölték, hogy letartóztattak néhány gyanúsítottat, akiknek közük volt a reptéri robbantáshoz.

Szombaton kevesebb mint 4000 amerikai katona tartózkodott a kabuli repülőtéren, szemben a kiürítési misszió csúcspontján tapasztalt 5800-zal.

Forrás: MTI
Címlapkép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
..."az iszlamista tálibok már ellenőrzésük alá vonták a légi kikötő egyes részeit"...

Nekem többek között az sem világos, hogy tankolnak a csapatszállító óriásgépek a reptéren? Gépenként legalább 100 tonna kerozin kell, méghozzá jóminőségű... Úgy néz ki, hogy az üzemanyag ellátás zavartalan...

Hogyisvanez?
ómió
"Demokratikusan" hátrahagyva támogatóik ezreit!
kereső
Ide akar vinni orbán "segitséget" melonival? Milyen segitséget? Ebbe már beletört az oroszok, az amerikaiak foga is. Majd felépitenek két katolikus templomot? Ott?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.