Ez derült ki egy friss tanulmányból.

Meglepő felfedezés! Dupla annyi antitest termelődik a Modernától, mint a Pfizertől

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP

A 24.hu cikke szerint 647 belga egészségügyi dolgozót vizsgáltak meg aszerint, hogy mennyi antitestjük termelődött a koronavírus-oltás hatására. Kiderült, hogy a Modernával beoltottak több mint kétszer annyi antitestet termeltek, mint azok, akik Pfizert kaptak.

Az alanyok közül 688-an Modernát, 959-en Pfizert kaptak. A kutatók megfigyelték azt is, hogy a csoportokból ki volt korábban pozitív koronavírusra. Az eredmények azt mutatták, hogy sokkal több antitestet termelt azoknak a szervezete, akiket Modernával oltottak be, mint azoknak, akik Pfizert kaptak.

Kiderült, hogy az is számít, ki esett át már korábban a víruson: a beoltottak közül magasabb volt az antitestszintje azoknak, akik voltak már koronavírusosak. Azt is fontos megjegyezni, hogy nagyobb volt a különbség a csak beoltottak és a beoltottak és átesettek közötti antitestszintben, mint a két különböző mRNS-oltást kapott személyek esetében.

A szakértők szerint a két vakcina közötti különbséget magyarázhatja az, hogy a Modernában magasabb az mRNS mennyisége, illetve az is, hogya Modernát 4 hétre, a Pfizer oltóanyagát pedig 3 hétre oltották újra. A korábbi kutatási eredmények azt mutatják, hogy az antitestszint és a védettség között kapcsolat áll fenn, így az eredmények klinikai jelentőségűek lehetnek.

Forrás: 24.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.