Emellett gazdasági együttműködést és humanitárius segítséget is – utóbbiakat több más országtól is várnak. A tálibok szerint a németek mindig is szívesen látott vendégek voltak az országban, és bár anno csatlakoztak az Egyesült Államok vezette koalícióhoz, ez meg van nekik bocsátva.

Diplomáciai elismerést, pénzügyi támogatást és gazdasági együttműködést várnak a tálibok Németországtól – mondta az Afganisztánt uraló iszlamista mozgalom szóvivője a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak.

Pénzt és diplomáciai elismerést várnak a tálibok Németországtól

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid beszél a tálibok afganisztáni hatalomátvétele utáni első, kabuli sajtótájékoztatón 2021. augusztus 17-én

Fotó, címlapkép: MTI/AP/Rahmat Gul

Zabihullah Mudzsáhid kiemelte, hogy az afgán lakosság támogatja a tálibokat. "Különben hogyan tudtuk volna tíz nap alatt meghódítani az országot?" – jegyezte meg.

A szóvivő kifejtette: a hatalom megszerzése után a megbékélésre és a lakosság jóllétére kell törekedni. Ezért be kell indítani a gazdaságot és munkahelyeket kell teremteni, amihez a nemzetközi közösség és benne Németország segítsége is szükséges.

Mint mondta, a tálibok "erős és hivatalos diplomáciai kapcsolatot" akarnak kiépíteni a németekkel, akik mindig is szívesen látott vendégek voltak Afganisztánban, és már a monarchia idején is sokat tettek az országért.

Később "sajnos csatlakoztak az amerikaiakhoz, de ez most már meg van bocsátva" – mondta Zabihullah Mudzsáhid.

Kifejtette, hogy az új tálib kormány Németországtól és más országoktól is humanitárius segítséget vár és együttműködést az egészségügy, a mezőgazdaság és az oktatás területén.

A Welt am Sonntag kiemelte, hogy Zabihullah Mudzsáhid a kilencvenes években hatalomra jutott tálib vezetéshez képest új, fiatalabb, modernebb gondolkodású nemzedék talán legfontosabb képviselője, és tudja, hogy a nemzetközi közösség támogatásának feltétele az emberi jogok érvényesülésének biztosítása.

A lap szerint a mozgalomban továbbra is vannak "keményvonalasok", akik a mérsékelteknél nagyobb befolyással rendelkeznek a fiatal, kevésbé képzett harcosok között. A mérsékelt irányvonal pedig csakis akkor kerekedhet felül, ha "gyakorlati eredményeket" tud felmutatni.

A Welt am Sonntag arról is írt, hogy az ország lakosságának fele – 18 millió ember – humanitárius segélyre szorul, és a segélyszervezetek éhínségtől tartanak. Ilyen tartós humanitárius válság menekülthullámokat indítana el, ezt pedig a német kormány mindenáron meg akarja akadályozni – jegyezte meg a lap.

A berlini vezetésnek azért is fontos az afganisztáni helyzet alakulása, mert Közép-Ázsián kívül Németországban él a legnagyobb afgán közösség, 280 ezer ember. Így sok szakértő szerint Németország lenne a fő célpont, ha menekülthullám indulna el Afganisztánból Európa felé.

"Azzal számolunk, hogy néhány hét múlva sok dolgunk lesz a német határokon" – mondta a Welt am Sonntagnak a rendőri szervek egyik legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke, Heiko Teggatz. A "negatív forgatókönyv" megvalósulása csak akkor kerülhető el, ha segítséget kapnak a menekültek Afganisztánban és térségében, és "Brüsszel, Berlin és Párizs egyértelműen elkötelezi magát a valódi határvédelem mellett" – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

Forrás: mti.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
ahogy elnézem ezeket a harcos embereket, nekem fura kérdéseim támadnak...
...mi van akkor, ha urológusra van szüksége akár vezetőnek, akár a sivatagban harcoló, higéniát hírből sem ismerő harcosnak? Mi van akkor, ha bármelyik kemény harcosnak a borzalmasan büdös szájában két-három foga már nagyon fáj? Mi történik sztrók esetén, vagy egy príma kis trombózis keletkezik a bal lábában? A súlyos cukorbetegségről nem is beszélve...

A nőket, a fehérembert, egymást viszont sikeresen gyűlölik.
Emmersson71
Tálibok: diplomáciai elismerést, pénzügyi támogatást és gazdasági együttműködést akarunk!
Németek: hát a faszunk nem kéne?
Tálibok: hm..nos..nincs inkább kecske?
namihami
A Zabigyerek kiemelte (olyan kiemelős típus), hogy az afgán lakosság támogatja őket. Ami kiemelten igaz az ország, extra megbecsülésben és tiszteletben tartott nőnemű rétegére.
teuton57
@KisTehen: Ize, orbanc mit is segit Afganisztanban? Stadiont vagy templomot epit???
Néro
Forduljanak Bencsik András ötkeresztes vizeletes Lovag Úrhoz nála elismerésre találnak. Pénzt azért ne várjanak mert csutilandban mindenki csak munka alapú pénzhez juthat így a pénz osztogatása kizárt. Akár tálib akár NER Lovag.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.