A Pandzsír-völgyben tartó harcok egyre véresebbek.

Az ígéretek ellenére már civileket is gyilkolnak a tálibok Afganisztán ellenállási gócpontjánFotó: MTI/AP/Bernat Armangue

Mostanra legalább húsz civil áldozata lehet a tálibok és az ellenzéki erők harcainak a Pandzsír-völgyben. A helyszínen teljesen megszakadt a kommunikáció, ami megnehezíti a tudósítást, de a BBC állítja, bizonyítékaik vannak, hogy a tálibok ígéretük ellenére gyilkosságokat követtek el – írja a 444.hu.

Felvételük van például arról, hogy Pandzsírban az út szélén egy férfit körbeállnak tálib harcosok, majd eldördül egy lövés, a férfi pedig a földre rogy. A videóból csak egy állóképet tettek közzé. Az nem világos, hogy a férfi a hadsereg tagja volt-e vagy sem, de a BBC azt írja, a videón szereplő járókelők szerint civil volt.

A lap úgy tudja, hogy ez nem egyedi eset volt. Pandzsírban már legalább húsz hasonló haláleset történt, az egyik áldozat egy bolttulajdonos, akinek két gyereke volt. A tálibok őt azzal a váddal tartóztatták le, hogy sim-kártyáka árult az ellenállás harcosainak. A BBC szerint holttestét napokkal később dobták ki az otthona közelében. Szemtanúk szerint a testén kínzások nyomai látszódtak.

Pandzssírra egyébként a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is többen oda menekültek. Most azonban úgy tudni, az emberek innen is menekülnek, a völgyben már hosszú kocsisorok kígyóznak, és amióta megjelentek a tálibok, már itt is élelmiszer- és gyógyszerhiány van.

Forrás: 444.hu, BBC.com
Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Addig jó, míg ezt egymással teszik, határaikon belül... egyszer csak elfogynak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@Bástya Béla Elvtárs: neked mindenképpen, nekem nem!
Nem vagyunk egyformák hála a jó istennek.
Nem szeretnék olyan lenni mint te.
Bástya Béla Elvtárs
@Horizont: Nem is leszel! Ne aggódj! Maradsz a szinteden...
Horizont
@Bástya Béla Elvtárs: Hát a te szintedre semmi pénzért nem szállnék alá, az már nekem túl mélyen van...
Bástya Béla Elvtárs
@Horizont: Pedig még önmagához képest is fel kéne süllyedni egy kicsit! Csak a 70-es skálát próbáld elérni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok