A Pandzsír-völgyben tartó harcok egyre véresebbek.

Az ígéretek ellenére már civileket is gyilkolnak a tálibok Afganisztán ellenállási gócpontjánFotó: MTI/AP/Bernat Armangue

Mostanra legalább húsz civil áldozata lehet a tálibok és az ellenzéki erők harcainak a Pandzsír-völgyben. A helyszínen teljesen megszakadt a kommunikáció, ami megnehezíti a tudósítást, de a BBC állítja, bizonyítékaik vannak, hogy a tálibok ígéretük ellenére gyilkosságokat követtek el – írja a 444.hu.

Felvételük van például arról, hogy Pandzsírban az út szélén egy férfit körbeállnak tálib harcosok, majd eldördül egy lövés, a férfi pedig a földre rogy. A videóból csak egy állóképet tettek közzé. Az nem világos, hogy a férfi a hadsereg tagja volt-e vagy sem, de a BBC azt írja, a videón szereplő járókelők szerint civil volt.

A lap úgy tudja, hogy ez nem egyedi eset volt. Pandzsírban már legalább húsz hasonló haláleset történt, az egyik áldozat egy bolttulajdonos, akinek két gyereke volt. A tálibok őt azzal a váddal tartóztatták le, hogy sim-kártyáka árult az ellenállás harcosainak. A BBC szerint holttestét napokkal később dobták ki az otthona közelében. Szemtanúk szerint a testén kínzások nyomai látszódtak.

Pandzssírra egyébként a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is többen oda menekültek. Most azonban úgy tudni, az emberek innen is menekülnek, a völgyben már hosszú kocsisorok kígyóznak, és amióta megjelentek a tálibok, már itt is élelmiszer- és gyógyszerhiány van.

Forrás: 444.hu, BBC.com
Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Addig jó, míg ezt egymással teszik, határaikon belül... egyszer csak elfogynak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Bástya Béla Elvtárs
@Horizont: Nem is leszel! Ne aggódj! Maradsz a szinteden...
Bástya Béla Elvtárs
@Horizont: Pedig még önmagához képest is fel kéne süllyedni egy kicsit! Csak a 70-es skálát próbáld elérni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.