A Pandzsír-völgyben tartó harcok egyre véresebbek.

Az ígéretek ellenére már civileket is gyilkolnak a tálibok Afganisztán ellenállási gócpontjánFotó: MTI/AP/Bernat Armangue

Mostanra legalább húsz civil áldozata lehet a tálibok és az ellenzéki erők harcainak a Pandzsír-völgyben. A helyszínen teljesen megszakadt a kommunikáció, ami megnehezíti a tudósítást, de a BBC állítja, bizonyítékaik vannak, hogy a tálibok ígéretük ellenére gyilkosságokat követtek el – írja a 444.hu.

Felvételük van például arról, hogy Pandzsírban az út szélén egy férfit körbeállnak tálib harcosok, majd eldördül egy lövés, a férfi pedig a földre rogy. A videóból csak egy állóképet tettek közzé. Az nem világos, hogy a férfi a hadsereg tagja volt-e vagy sem, de a BBC azt írja, a videón szereplő járókelők szerint civil volt.

A lap úgy tudja, hogy ez nem egyedi eset volt. Pandzsírban már legalább húsz hasonló haláleset történt, az egyik áldozat egy bolttulajdonos, akinek két gyereke volt. A tálibok őt azzal a váddal tartóztatták le, hogy sim-kártyáka árult az ellenállás harcosainak. A BBC szerint holttestét napokkal később dobták ki az otthona közelében. Szemtanúk szerint a testén kínzások nyomai látszódtak.

Pandzssírra egyébként a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is többen oda menekültek. Most azonban úgy tudni, az emberek innen is menekülnek, a völgyben már hosszú kocsisorok kígyóznak, és amióta megjelentek a tálibok, már itt is élelmiszer- és gyógyszerhiány van.

Forrás: 444.hu, BBC.com
Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Addig jó, míg ezt egymással teszik, határaikon belül... egyszer csak elfogynak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Bástya Béla Elvtárs
Addig jó, míg ezt egymással teszik, határaikon belül... egyszer csak elfogynak!
ómió
Hagyott nekik fegyvert Biden efftárs bőven!
Bástya Béla Elvtárs
@Horizont: Mi dolgunk?! Ott járt 10 évet az egyik nagyhatalom... a másik 20-at! Szarták le...
Yoda69
A talibok kb annyira megbizhatoak mint a fideSS kormany.
Bástya Béla Elvtárs
@Horizont: Szerinted ott velünk (emberekkel) ott ki foglalkozik?
Bástya Béla Elvtárs
@Horizont: Ebbe kár belekeverni a helyi politikát! Itt tények vannak (ld.:tegnap 15.56) ! Szovjeteket érdekelte ez a dolgo 1979-89?! USA-t érdekelte 2001-21 ez a probléma?! Mindennapos volt az elmúlt 40 évben... Csak most adnak róla hírt!!! Ez meg érdek!
csak úgy....
a vallásilag és ideológiailag fertözöttek mindenre képesek!-lásd anno boszorkány és most az ellenzék üldözés! ha arra gondolok,hogy jelenleg hányan nyírnák ki egymást,csak azért mert az egyik "gyurcsányt" :) - ill. az ellenzéket a másik orbánt választja.., már csak egy ici-pici hiányzik az afganisztáni totál setétségböl.
Bástya Béla Elvtárs
@Horizont: Nem is leszel! Ne aggódj! Maradsz a szinteden...
Bástya Béla Elvtárs
@Horizont: Pedig még önmagához képest is fel kéne süllyedni egy kicsit! Csak a 70-es skálát próbáld elérni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.