Az Atlanti-óceánba ereszkedett ejtőernyőkkel a SpaceX Crew Dragon űrhajója.

A Telex cikke szerint amerikai keleti idő szerint este 7 órakor szállt le Floridától nem messz az Atlanti-óceánba a SpaceX kizárólag amatőr űrhajósokat szállító Crew Dragon űrhajója. Az amatőr űrhajósok egy háromnapos, Föld körüli misszión voltak, amelyet Inspiration4-nek neveztek el. 

Visszatért a Földre az első amatőr űrhajósokat szállító űrhajó

Az óceánról a hajóra emelik a Crew Dragont

Fotó: YouTube/SpaceX/videórészlet

A cikk szerint a visszatérés is, mint a repülés, automatizált volt, a tengerbe érkezett űreszközt hajóra emelték, amelyből kiszállt a négy űrhajós: Jared Isaacman, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski. 

A leszállást élőben közvetítették a SpaceX YouTube-csatornáján:

Az űrhajó külső felülete a visszatérés közben a súrlódási hőségtől megperzselődött, az űrhajósokat még a hajón orvosi vizsgálat alá vetették, ezután szállították el őket helikopterrel a Cape Canaveral-i űrközpontba. 

A küldetés azért lett történelmi, mert ez az első olyan küldetés, amelyben kizárólag amatőr űrhajósokból állt össze a csapat. A Crew Dragon a cikk szerint szerdán indult útnak a floridai Kennedy űrreptérről, és 580 kilométeres magasságban (vagyis a Nemzetközi Űrállomás keringési pályájánál valamivel magasabban körözött a Föld körül, 30 ezer kilométer/óra sebességgel nagyjából másfél óránként kerülte meg a Földet.)

Az űrhajósok orvostudományi kísérleteket is végeztek, de az utazásról dokumentumfilm is készült a Netflix megbízásából, az ebből származó bevételt egy amerikai gyerekkórház támogatására fordítják. 

Forrás: telex.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Bravó! Két összetevő kellett ehhez a sikeres úthoz: a mérhetetlen szellemi tudás, és egy nagy adag szerencse.

Mindkettő megvolt.
rokker33
@jesz: a tudás az megmarad, de a szerencse az nem biztos és lehet hogy legközelebb már csak az összeégett maradványokat szedik össze! Még elég gyerekcipőben jár az űrkutatás és nem ilyen hülyeségekkel kellene foglalkozni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.