A spanyol kormányfő lemondta tervezett amerikai útját és a szigetre sietett. Utoljára La Palma szigetén 1971-ben volt vulkánkitörés.

Már ötezren kényszerültek elhagyni az otthonukat a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma nevű szigetén, ahol vasárnap délután kitört egy tűzhányó – írta meg a hvg.hu az MTI híre nyomán. 

Már ötezer embert telepítettek ki a Kanári-szigetek egyikén kitört vulkán miatt

A Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő El Pasónál 2021. szeptember 19-én

Fotó, címlapkép: MTI/EPA/EFE/Miguel Calero

Az embereket a csendőrség menekítette ki az érintett körzetből, közöttük van 500 turista is. A kitelepítés La Palma szigetének déli részén található El Paso térségében folyik. 

A vulkán vasárnap délután hatalmas robbanással kezdett hamut, füstöt, lávát és szikladarabokat lövellni magából. A sziget fölött hatalmas hamufelhő látható, a tűzoltóság pedig a kitörés miatt lángra kapott erdős területeket oltja. 

A hatóságok nyugalomra szólították fel az embereket, a kitörés egyelőre nem túl erőteljes még – ennek ellenére a vörös riasztást kiadták és a kitelepítéseket megkezdték. A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mivel az elmúlt napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, ami arra utalt, hogy láva készül a felszínre törni. A helyieket figyelmeztették, hogy készüljenek fel az evakuálásra, készítsék össze az irataikat és gyógyszereiket. 

A cikk szerint Pedro Sánchez sapnyol kormányfő vasárnap elhalaosztotta amerikai útját, és a szigetre utazott. A 83 ezer lakosú La Palma szigetén utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés, akkor a Teneguía vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.