Az Egyesült Államokban összesítették az eddig ismert mellékhatásokat, az enyhébbek nagyobb számban fordulnak elő, a szívizomgyulladás továbbra is ritka a 12-17 évesek korosztályaiban.

A 24.hu cikke szerint összefoglaló tanulmány jelent meg a JAMA tudományos szakfolyóirat hasábjain, amelyben a szerző, Bridget M. Kuehn biológus, szakújságíró az Egyesült Államokban beadott mRNS-vakcinák mellékhatásait vizsgálja a serdülők között. 

Megállapították, milyen mellékhatása van a fiatalokra a Pfizer-vakcinának

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az összefoglaló anyagból a cikk szerint az derült ki, hogy bár a helyi, nem súlyos reakciók gyakoriak, a komolyabb problémák, mint a szívizomgyulladás, továbbra is nagyon ritkák. 

Az Egyesült Államokban a 12-17 éves korosztályt a Pfizer vakcinájával oltották/oltják be, a VAERS-ben (ez az USA mellékhatás-lejelentő rendszere) 9246 mellékhatást rögzítettek ebből az életkorcsoportból, ami nagyjából 1000 vakcinázott fiatalból 1 főt jelent.

A cikk szerint a legtöbb bejelentés a mellékhatásokra érkezett, ezek között volt szédülésre, hányingerre, ájulásra, fejfájásra és lázra vonatkozó panasz. 863 súlyos mellékhatást is feljegyeztek, a leggyakoriabbak ezek közül a mellkasi fájdalom, a megnövekedett troponinszint és a szívizomgyulladás voltak. (A troponin egy olyan fehérje, amely a szívizomproblémákat jelezheti.)

A szívizomgyulladás 397 bejelentésben szerepelt, ami az összes VAERS-jelentés 4,3 százalékát teszi ki, és főként a férfiakat érintette. A bejelentőben 14 vakcinázás utáni haláleset szerepel, ám egyikről sem bizonyított, hogy az oltással összefüggésben lennének. A tudományos cikk szerint a 6 serdülő halálának oka egyelőre ismeretlen, vagy a vizsgálat függőben van  – idézi a tanulmányt a 24.hu. 

"A cikk szerzője megemlít egy 130 ezer fős CDC-kérdőívet is, amelyet 12 hónapon keresztül kell kitölteniük a fiatal résztvevőknek. A megkérdezettek fele szisztémás reakciókról számolt be az első adag után, és körülbelül kétharmada a második után. A legtöbb reakció az oltást követő első napon jelentkezett, és a leggyakrabban bejelentett tünetek az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, fáradtság, fejfájás és izomfájdalom voltak. A serdülők egyharmada lázról számolt be a második adagot követő héten, és körülbelül egynegyedük arról számolt be, hogy a második oltás utáni napon nem tudta rendes napi tevékenységét végezni"

- olvasható a cikkben.

Forrás: 24.hu, jamanetwork.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...úgy marhaság ahogy van. Egy legegyszerűbb lázcsillapítónak vagy fájdalomcsillapítónak is négy oldalas litániát írnak, hogy kinek milyen várható mellékhatást fog kiváltani.
...és kutató...ha már kutatónak nevezi magát akkor nem más kakijába matasson hanem próbálkozott volna maga előállítani hatásos szert a betegségre...mert az ilyen háború utáni hősök csak megélhetési hősök.
kissé felnőttem
kinait oroszt nem is meritek elemezni ? csak a Pfizert. Így lehet annyit hazudni hogy el is sokalltok nemde?
kissé felnőttem
@Eladott Ország: az ur vveszi a kalapját vagy reklámbohóccá áll a választások után?
Pálinkás Pál
egy egészséges fiatalnak semmi szüksége a vakcinára!
Istenakinincsen
A császár új ruhájában tetszeleg? meztelen királyunk.
oltás oltás,csak az oltás...oké lehet hogy segít,de azért itt a negyvennegyedik hullámnál már tisztán látszik hogy a távolságtartás és a maszk jóval többet ér.
Iskolakezdéskori 40-50 fertőzött,három hét múlva rengeteg...
division
@Pálinkás Pál: Máskor meg azt írod, senkinek nincs rá szüksége, mert úgysem ér semmit. Érdekes. Pár napja egy másik cikknél írtam, a gyerekeim is elkapták, ám mivel oltva vannak, jó 10 napos orrfolyás, köhögés mellett lassan kimennek belőle, míg több gyerek is tüdőgyulladással került kórházba. Nos, az egyik állapota olyan súlyossá vált, hogy...szóval csak bízni lehet abban hogy felépül. Adja Isten. 13 éves, semmi betegsége nincs, teszt pozitív. Mindenesetre ez most arra volt jó (már ha mondhat az ember egyáltalán ilyet), hogy a suliba a szülők közel 90% - a kéri most már az oltást a gyerekének, és maguknak is, ha még nem voltak eddig beoltva. Persze mint írtam most az a legfontosabb, hogy a srác felépüljön. Bárkit megtámadhat, hiába is ágálsz folyton ellene. Természetesen az iskola bezár most egy darabig, és jönnek a további tesztelések is. Nem csak Pécsen van ám ez így, és egyre több ilyen lenne, ha tesztelnének is.
division
@Istenakinincsen: Távolságtartás, maszk, plusz az oltás. Olvasd el fentebb amit írtam.
Istenakinincsen
@division:tegnap, 23:37
Értem amit írtál és igazad van.Próbáld Te is megérteni hogy miért tartom fontosabbnak a passzív védekezést(távolságtartás és maszkviselés).
Egyrészt azért mert viszonylag olcsó és nincsenek hosszabbtávú mellékhatásai.Az oltás hosszabb távú mellékhatásairol kb száz év múlva lesz némi infó.Az eddigi hullámokat végignézve jól látható,hogy az iskolakezdéskori fertőzöttek száma két három hét alatt hogyan sokszorozódik.
Sokan észre sem veszik hogy fertőzöttek és így könnyen fertőznek.
Úgy látom hogy az emberek nem értik a maszkviselés lényegét.Azt hiszik hogy a maszk megvédi őket és többnyire azok hordják akik nem akarnak megfertőződni és ez egy nagy hiba!A fertőzötteknek kellene hordani,hogy ne szórják a levegőbe a vírust!
Igen ám de senki nem tudja hogy fertőzött-e vagy sem.Ezért kellene mindenkinek hordani és a tömegrendezvényeket mellőzni.Ott tud észrevétlenül terjedni a vírus ahol tömeg van,lehetetlen távolságot tartani: és azok az iskolák.
Mindenkire másképp hat a vírus,az oltás pedig tömeges és nem "személyre"szabott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.