A Clover Biopharmaceuticals nevű kínai biotechnológiai vállalat közölte, hogy az általa kifejlesztett, fehérjealapú oltóanyag hatékony védelmet nyújt a koronavírus több variánsával szemben – számolt be a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap csütörtökön.

Itt egy új vakcina, ami a gyártója szerint sokkal hatékonyabb védelmet nyújt több variánssal szemben

Fotó: Pixabay

A több mint 30 ezer felnőtt és időskorú részvételével készült tesztvizsgálatok szerint az SCB-2019 nevű vakcina 79 százalékos hatékonysággal gátolja meg a delta variáns okozta Covid-19-es betegség súlyos tüneteinek kialakulását, míg a gamma variáns esetében 92 százalékos, a mu variáns esetében pedig 59 százalékos hatékonysággal véd.

Az oltóanyag általános hatékonysága a koronavírussal szemben – beleértve a három variánst, amelyek a teljes vizsgálat 73 százalékát tették ki – 67 százalékos volt – derült ki a Clover szerdán közzétett közleményéből.

A vakcina két dózisát 21 napos szünettel adták be a részvevőknek. Az előzetes tanulmány alapján az oltóanyag 2 és 8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tárolható, akár hat hónapig.

A vakcinafejlesztő szerint ez az első olyan oltóanyag, amely jelentős hatékonysággal véd az említett három variánssal szemben. Az Ázsia, Európa, Latin-Amerika és Afrika egyes országaiban végzett vizsgálatok a vakcina hatékonysága mellett annak biztonságosságát is hivatottak voltak ellenőrizni.

Tervei szerint a Clover feltételes engedélyért folyamodik a vakcina alkalmazására több, globális szervezetnél, köztük az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO). Amennyiben a WHO megadja az engedélyt, a gyártó 414 millió dózist szolgáltatna az oltóanyagból a Covax nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés számára.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.