Újraszámolták a szavazatokat, a korábbi 33 helyett így csak 30 nő került be a 63 fős parlamentbe.

A szombati izlandi szavazáson még női többségű parlamentről szóltak a várakozások a választást első eredményei alapján, a hírek szerint úgy számoltak a szigetországban, hogy a 63 fős testületbe 33 nő kerülhet be – írta meg a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

Mégsem lesz női többségű az izlandi parlament

Katrín Jakobsdóttir izland miniszterelnöke 2021. szeptember 25-én egy környezetvédelmi rendezvényen. Fotó: Tom Little / AFP

Ám azóta újraszámolták a szavazatokat, így pedig kiderült, hogy 33 helyett csak 30 nő szerzett mandátumot a 63 tagú parlamentben (igaz, a mostani választás előtt csak 24 nő volt a testületben). Az országos választási bizottság egyelőre nem kommentálta a híreket és még nem tették közzé a honlapjukon az eredményeket a cikk szerint.

"Az Interparlamentáris Unió adatai szerint a világ mindössze három országában – Ruandában, Kubában és Nicaraguában – vannak többségben a nők a parlamentben, míg Mexikóban és az Egyesült Arab Emírségekben fele-fele az arány a férfi és női törvényhozók között. Ami Európát illeti, Svédországban és Finnországban jelenleg 47, illetve 46 százalék a nők aránya a parlamentben.

A választások előtti közvélemény-kutatások a koalíciós pártok többségének elveszítését jósolták, de a Haladó Párt nevű centrista agrárpárt az eredmények alapján öt képviselői hellyel többet szerzett, mint a legutóbbi, 2017-es választásokon, és ez – az állami média jelentése szerint – 37-re növelte a koalíció együttes mandátumainak számát"

- olvasható a cikkben. A kormánykoalíciót a Baloldali-Zöld Mozgalom, a konzervatív Függetlenségi Párt és a Haladó Párt alkotta. A koalíció tagjai a választás előtt azt mondták, hogy ha ismét többségük lesz, akkor hajlandóak lesznek tárgyalni a koalíció folytatásáról.

A cikk szerint a 63 tagú izlandi parlament legnagyobb pártja ismét a Függetlenségi Párt lesz, változatlanul 16 mandátummal. A Baloldali-Zöld Mozgalom a 2017-ben szerzett 11 mandátuma helyett a mostani választáson csak 8 helyet szerzett meg, bár a 2017-es választás után két képviselőjük is elhagyta a pártot a választás után.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.