Családja körében, békésen hunyt el.

78 éves korában vasárnap meghalt Bernard Tapie volt francia miniszter, üzletember, a La Provence médiacég többségi és az Adidas egykori tulajdonosa. A Marseille tulajdonosaként Bajnokok Ligáját nyert, korábban Francois Mitterrand elnöksége idején városfejlesztési miniszter volt. Bernard Tapie hosszú ideje nagyon beteg volt.

Meghalt Bernard Tapie, az egyik legismertebb francia

Fotó: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP

A család közlése szerint az üzletember párizsi otthonában halt meg, temetése Marseille-ben lesz, ahova több szállal is kötődött.

Az elmúlt negyven év egyik legismertebb francia közéleti személyiségeként Bernard Tapie az 1980-as években a társadalmi érvényesülés modelljének számított, mielőtt sorozatos korrupciós ügyek fűződtek a nevéhez. Ismert volt színészként és énekesként, politikusként, tévés műsorvezetőként, az Olympique de Marseille labdarúgócsapat elnökeként és laptulajdonosként is. Élete üzletének tekintette az Adidas sportszergyártó cég felvásárlását az 1990-es években, majd továbbadását, amely miatt végül évekig tartó jogi vitába keveredett a francia állammal.

Sportimádóként is ismert volt, 1983-ban egy kerékpáros klubot alapított, majd három évvel később felvásárolta az Olympique de Marseille labdarúgó-csapatot, amely 1993-ban az első és azóta is egyetlen francia klub lett, amely elnyerte a Bajnokcsapatok Európai Kupáját. Számos Marseille-i szurkoló számára mai napig Tapie a „Boss”. Ugyanakkor ebben az időszakban robbant ki az első botrány Tapie körül, egy a Marseille és Valenciennes csapatai közötti elcsalt mérkőzés miatt 1997-ben 165 napi börtönbüntetésre ítélték korrupció vádjával. Ezt követően adócsalási és a visszaélési ügyek miatt többször is elítélték, így kénytelen volt a cégeit eladni és minden választott mandátumáról lemondani.

Négy gyerek apjaként 2012-ben vásárolta meg a dél-franciaországi La Provence médiacéget, amelyet haláláig irányított. A betegsége miatt legyengülve, de a megszokott energiájával májusban még megjelent a bíróságon, ahol csaknem harminc éve tart a peres ügye az Adidas felvásárlása és eladása miatt egy francia állami cégnek, amely az akkor még állami tulajdonban lévő Le Crédit Lyonnais bank érdekeltségébe tartozott. A bank később jóval drágábban adta tovább a sportszergyártó céget. Tapie emiatt éveken át perelte az államot, több pert meg is nyert, az államnak 135 millió eurós kártérítést kellett volna kifizetnie, de a fellebbezések késleltetették az ügy lezárását.

Végül 2007-ben Christine Lagarde akkori pénzügyminiszter utasítása alapján választott bírósághoz fordultak a felek annak érdekében, hogy megegyezéssel zárják le az akkor 15 éve tartó pereskedést. A bíróság ekkor 403 millió eurós kártérítést ítélt meg Tapie-nak, az akkori baloldali ellenzék feljelentése nyomán azonban a csalás gyanúja miatt indított eljárással semmissé vált az ítélet. Azóta a teljes összeget vissza kellett az üzletembernek fizetnie, és az ügyészség öt év felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását is kérte Tapie-ra közpénz elsikkasztása miatt. Az ítéletet elvileg szerdán mondja ki a bíróság.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.