Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán. Közlése szerint a kancellári teendőket ideiglenesen Alexander Schallenberg külügyminiszter veszi át.

Itt a vége, ennyi volt – Sebastian Kurz bejelentette lemondását
Kép: YouTube

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár. A szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán. Közlése szerint a kancellári teendőket ideiglenesen Alexander Schallenberg külügyminiszter veszi át.

A Krone Zeitung szerint a kancellár az osztrák parlamenti pártok képviselőivel történő egyeztetést követően hozta meg a döntést és a lemondása ellenére megtartja pártelnöki tisztségét a Néppártban (ÖVP).

Ez hatalmas és váratlan fordulat, hiszen Sebastian Kurz péntek este még arról beszélt, hogy nem mond le tisztségéről, ő és kormányának néppárti tagjai továbbra is cselekvőképesek, és szándékukban áll az elkezdett munkát folytatni.

A korrupciós vádak hátteréről

A botrány azután robbant ki Ausztriában, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) szerda délelőtt házkutatást tartott a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi központjában és a kancellári hivatalban is, a házkutatások érintettjei mindannyian Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei: Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga.

Később ugyancsak házkutatást tartottak Sophie Karmasin közvélemény-kutatónál, aki az ÖVP által delegált családügyi miniszter volt 2013 és 2017 között, Thomas Schmidnél, a pénzügyminisztérium volt államtitkáránál, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) egykori elnökénél, valamint Wolfgang és Helmuth Fellnernél, az Österreich Médiacsoport tulajdonosainál.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) akciója arra irányult, hogy bizonyítékokat találjon: manipulálta-e az ÖVP az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fizettek-e azok megjelentetéséért. A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt.

Forrás: Portfolio
Címlapkép: YouTube

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Nálunk ez nem lehetsége, mert a nyomozás másnapján kiürülne a fideSS, a kdnp és a NER., a teljes kleptokrata nemzeti keresztény csürhe tagadásba menekülne.
Shikari
A zsidó spekulánsok megbuktatták a nem teljesen liberáliSS vezetőt.
verőce21
Az osztrákok finoman intézték ezeket a dolgokat. Hiába, több évszázados uralkodási gyakorlat...
A minta adott, marad a koalíció, a hatalom, átmeneti vezércsere árán...!
kereső
@libellle: Na ezen gondolkozz el kicsinykét. Mert orbán nem hatvan évvel vitte vissza Magyarországot az időben- gazdaságialag, gondolkodásban meg pláne- hanem 100-al, az osztrákokhoz képest is, meg 1989-hez képest is.
Eladott Ország
A gyanú szerint a korrupciós pénz 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt. Ez fideszes körökben aprópénznek számít, sokan még le sem hajolnak érte. Nálunk az a szóbeszéd járja, hogy az a politikus aki egy évben nem tud legalább 100 milliót összeszedni az balek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.