Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán. Közlése szerint a kancellári teendőket ideiglenesen Alexander Schallenberg külügyminiszter veszi át.

Itt a vége, ennyi volt – Sebastian Kurz bejelentette lemondását
Kép: YouTube

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár. A szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán. Közlése szerint a kancellári teendőket ideiglenesen Alexander Schallenberg külügyminiszter veszi át.

A Krone Zeitung szerint a kancellár az osztrák parlamenti pártok képviselőivel történő egyeztetést követően hozta meg a döntést és a lemondása ellenére megtartja pártelnöki tisztségét a Néppártban (ÖVP).

Ez hatalmas és váratlan fordulat, hiszen Sebastian Kurz péntek este még arról beszélt, hogy nem mond le tisztségéről, ő és kormányának néppárti tagjai továbbra is cselekvőképesek, és szándékukban áll az elkezdett munkát folytatni.

A korrupciós vádak hátteréről

A botrány azután robbant ki Ausztriában, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) szerda délelőtt házkutatást tartott a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi központjában és a kancellári hivatalban is, a házkutatások érintettjei mindannyian Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei: Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga.

Később ugyancsak házkutatást tartottak Sophie Karmasin közvélemény-kutatónál, aki az ÖVP által delegált családügyi miniszter volt 2013 és 2017 között, Thomas Schmidnél, a pénzügyminisztérium volt államtitkáránál, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) egykori elnökénél, valamint Wolfgang és Helmuth Fellnernél, az Österreich Médiacsoport tulajdonosainál.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) akciója arra irányult, hogy bizonyítékokat találjon: manipulálta-e az ÖVP az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fizettek-e azok megjelentetéséért. A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt.

Forrás: Portfolio
Címlapkép: YouTube

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
Nálunk ilyen nem fordulhatna elő, hogy ebből a bandából bármelyik lemondjon.pedig égig ér a korrupció. Itt van egy poltpéter,aki mindig mindent elsikál.
Az osztrákoknál az a vád,hogy közpénzből fizették-e a manipulált közvéleménykutatást. Nálunk orbán kétkézzel szórja a közpénzt,mint bolond a lisztet, és orbán úgy is kezeli a közpénzt,mintha a sajátja lenne. Kormánypropagandára, a több mint százmilliárdból fenntartott közmédiára,ahova ellenzéki be se teheti a lábát. Száz és százmilliárdokat sz@rnak el felesleges látványberuházásokra,egyházaknak,külhoniaknak dől a lé,most épp 570 milliárddal nem tud,(nem akar) elszámolni a kormány.
csak úgy....
@KisTehen: elöször utol kell érnetek öket,az cca 30 év! :)
tudode
Ami az egyeduralkodó ÚJ ÁLLAMÁBAN (diktatúrábab) a világ legtermészetes mutyija, abba az osztrák kandellár veheti sátorfáját, házkutatást követően!
.
Minden mindelle, és mindenkivel, még a magyar egyeduralkodval is összefügghet, azt írták az újságok, hogy:
.
---Videóra vették Ibizán, ahogy az osztrák alkandellárfelkínáljaegy orosz nőnek , hogy vesztegesse meg
hvg.hu/vilag/20190517_Videora_vettek_Orban_baratjat_ahogy_allami_megbizasokat_igert_ha_segitik_a_kampanyat
.
„”””A szélsőjobboldali Heinz-Christian Strache sikeres állami tendereket ígért egy magát orosznak kiadó nőnek, ha az segíti a kampányát. Azt is mondta: olyan médiabirodalmat szeretne, amilyen Orbánnak van.””” (..)
-----------------------
.
.Kínos helyetbe került az osztrák kancallár amiatt, mert
.
„””Kínos helyzetben Sebastian Kurz, hamisan tanúzhatott az Ibiza-botrány ügyében
index.hu/kulfold/2021/05/12/sebastian-kurz-ibiza-botrany-hamis-tanuzas-heinz-christian-strache/
---------------------------
.
---- Válságban az osztrák kormány Strache ibizai videója miatt, előrehozott választások jönnek
merce.hu/2019/05/18/az-osztrak-kancellar-kirugja-strachet-miutan-a-szelsojobboldali-alkancellar-orosz-penzbol-vasaroltatott-volna-mediat-maganak/
---------------------------
..
Ez a "semmiség" lett a veszte az osztrák kancellárnak, és az ibizán cicózó ibizán alKANcellárnak is, ami Orbánisztánban dióhéjban szóra sem érdemes!
.
ÍÍgy éldegélhetünk - szinte minden szinten - zokszó nélkül!
gina
És viktor vezér mikor teszi meg??? ja hogy neki nincs gerince ////
jesz
hmmm...pedig ez a fiatalember nagy reménység volt...valamit benézett...ha szorosabb kapcsolatot ápolt volna a magyar vezetőkkel, akkor nem fordult volna elő ez...itt értik a szakrajzot.
libellle
@FLETÓ: Tja mert magyarországon már diktatura van.
libellle
@Horizont: A ház-és bankszámla kutatások szerintem ott több évig tartanának.
Rockxy
itthon nem divat lemondani, sőt a mi hulladékaink hagyják egymást tovább lopni
justhpeter
Nálunk ez nem lehetsége, mert a nyomozás másnapján kiürülne a fideSS, a kdnp és a NER., a teljes kleptokrata nemzeti keresztény csürhe tagadásba menekülne.
verőce21
Az osztrákok finoman intézték ezeket a dolgokat. Hiába, több évszázados uralkodási gyakorlat...
A minta adott, marad a koalíció, a hatalom, átmeneti vezércsere árán...!
kereső
@libellle: Na ezen gondolkozz el kicsinykét. Mert orbán nem hatvan évvel vitte vissza Magyarországot az időben- gazdaságialag, gondolkodásban meg pláne- hanem 100-al, az osztrákokhoz képest is, meg 1989-hez képest is.
Eladott Ország
A gyanú szerint a korrupciós pénz 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt. Ez fideszes körökben aprópénznek számít, sokan még le sem hajolnak érte. Nálunk az a szóbeszéd járja, hogy az a politikus aki egy évben nem tud legalább 100 milliót összeszedni az balek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.