A jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte a szombaton délután zárult képviselőházi választást Csehországban. A szavazatok több mint 99 százalékát összegző Cseh Statisztikai Hivatal szerint a Spolu megkapta a szavazatok 27,62 százalékát.

Hatalmas csapás Orbánnak – megbukott cseh szövetségese

A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,28 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé 15,47 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja 9,63 százalékkal. A választási részvétel meghaladta a 65 százalékot.

A kormányzó centrista ANO mozgalom nagyon szoros versenyben sokáig vezetett – jelentette még koraeste az euronews.com és a cnn.com cseh hivatalos forrásokra hivatkozva.

A Spolu és a Polgármesterek-Kalózok kettőse már akkor is kizárta, hogy együttműködne a milliárdos Babis pártjával.

A kormánykoalíció kisebbik pártja, a Cseh Szociáldemokrata Párt, illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja eredménye jelenleg az öt százalékos küszöb alatt van, amivel kiesnének a képviselőházból.

A két jobboldali választási szövetség vezetői megerősítették, készek közösen a kormányalakításra. A részletes eredmények alapján a 200 tagú képviselőházban többségük lenne – fűzte hozzá a távirati iroda.

Milos Zeman államfő már korábban bejelentette, hogy az első kormányalakítási megbízatást a választások győztesének adja.

Napokkal a választás előtt derült ki, hogy Babis feltehetően törvénytelenül mozgatott 22 millió dollárt különféle off-shore ügyletekben. A leleplezést az úgynevezett Pandora-iratok nyilvánosságra hozásával tették meg oknyomozó külföldi és cseh újságírók. A kormányfő tagadta, hogy bármilyen szabálytalanságot követett volna el.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
@KisTehen: Tènyleg nagy cucc,hogy sorban buknak meg a szövetsègesei. Trump, Netanyau,Salvini,Babis. A gazdád lesz a következő.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Rossz ómen lehetett Babisnak a magyar kollegája egyeduralkodó parádés fogadása 2021.09.29-én., mivel
.
----Tüntetők fogadták Orbánt Prágában
444.hu/2021/09/29/tuntetok-fogadtak-orbant-pragaban
.
!!!
kakambuki
Csak szólok: Tényleg az? Hiszen a tudósítások szerint jobboldali pártszövetség nyerte a választásokat Babis ellenében. Ja és megbukott a labanc vezér is, aki viszont igazán nem túl nagy barátja volt a Vityának! Rossz ómen pedig szerintem nem a látogatás lehetett, hanem az hogy előzőleg magyar kézbe került a csehek egyetlen repülőgép gyára amellyel hadigépeket is gyártottak. Ez vághatta ki a biztosítékot a cseheknél.
simmering73
"Ez a különbség a Vérszívó 4-ek (V4) – eddig a magyarok által lenézett – országai és Magyarország között: ott még vannak demokratikus választások és le lehet váltani a korrupt fasisztákat, ahogy ez Szlovákiában és most Csehországban is megtörtént. Romániában pedig mintaszerűen kerültek börtönbe a korrupt politikusok, amihez képest Orbán Magyarországa a Balkán Balkánja. A magyarok mindig a szomszédaikhoz, illetve a kisebbségeikhez hasonlították magukat, és le is nézték őket, erre épült a magyar kultúrfölény hamis mítosza."
nepszava.us/egy-korrupt-fasisztaval-megint-kevesebb-megbukott-orban-cseh-cimboraja/
kereső
@RonaGyuri: Hülye lengyelek. Megkérdezték- orbán meg megtette kérdezés nélkül is.
ómió
Viszont a "cseh irány" továbbra is jó!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.