Magyar és lengyel beadványokat tárgyal az Európai Unió Bírósága, a keresetek megsemmisítenék a tagállamokkal szemben az uniós pénzügyi érdekeit védő rendeletet – ezt pedig az Európai Parlament nem szeretné, ők amellett kardoskodnak, hogy az Európai Bizottságnak meg kell büntetnie a renitenskedő, a jogállamiságra fittyet hányó tagállamokat.

A Népszava cikke szerint ma, azaz október 11-én kezdődik Luxemburgban az Európai Unió Bíróságán azoknaak a beadványoknak a tárgyalása, amelyek megsemmisítenék a tagállamokkal szemben az unió pénzügyi érdekeit védő rendeletét. A beadványt Magyarország és Lengyelország is megfogalmazta, a kereseteket teljes ülésen fogja tárgyalni a 27 bíró. 

Sok milliárd euróról szóló per indul Luxemburgban, hazánk is érintett

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Luxofluxo

A cikk szerint két naposra tervezték a tanácskozást, a magyar és lengyel kormányok képviselői mellett a megtámadott törvényt jóváhagyó uniós intézmények jogászai hétfőn délután tartják a perbeszédeket, a bírák és az első véleményt megfogalmazó főtanácsnok kedden fogják feltenni az ügyekkel kapcsolatos kérdéseiket. A beadványokat sürgősséggel tárgyalja az EU Bírósága, vagyis vagy idén decemberben, vagy jövő januárban várható az ítélet. 

A cikk szerint az "uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletet" tavaly decemberben hagyta jóvá az Európai Parlament és az EU Tanács. 

"A jogszabály szerint a támogatások megvonásával sújthatók azok a jogállami normaszegések, amelyek közvetlenül és bizonyíthatóan sértik az unió költségvetési érdekeit. Idetartozik például, ha az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetése miatt büntetlenül maradnak a csalás és a korrupció esetei, ha a nemzeti hatóságok nem vizsgálják ki, nem szankcionálják a szabálytalan pénzfelhasználást vagy az összeférhetetlenséget.

A magyar és a lengyel kormány megalapozottan feltételezte, hogy a rendelkezések elsősorban ellenük irányulnak, hiszen a jogállami normák megsértésének kockázatai miatt évek óta eljárás alatt állnak a tagállamközi tanácsban. Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök tavaly év végén a közösségi büdzsé egyhangú egyetértéshez kötött elfogadásának vétójával próbálta megakadályozni a jogszabály elfogadását. Végül annyit sikerült kiharcolniuk, hogy az előírások alkalmazását addig elhalasszák, amíg az uniós bíróság nem dönt a jogszerűségükről. Érvelésük szerint az EU a rendelet jóváhagyásával túllépett a hatáskörén, a szöveg sok helyütt homályos, többféle értelmezésre ad lehetőséget, ami sérti a jogbiztonságot. A két ország idén márciusban nyújtotta be a kifogásait részletesen indokló és megsemmisítést kérő keresetét az uniós bíróságon, amely nem sokkal ezután az Európai Parlament kérésére döntött a január óta hatályos jogszabály sürgősségi tárgyalásáról"

- olvasható a cikkben. 

A lap szerint az uniós vezetők Orbánnal és Morawieckivel kötött különalkujai miatt mindmáig nem sikerült a jogsértő uniós tagországok felelősségre vonása, amit az Európai Parlament folyamatosan bírál. A testület szerint az állam- és kormányfők nem tilthatják meg az előírások alkalmazásával megbízott Európai Bizottságnak, hogy akkor és úgy indítsa el az eljárást, amiko és ahogy jónak látja. Az EP emellett perrel fenyegette meg a biztosi testületet, ha záros határidőn belül nem indít eljárást a közösségi forrásokkal visszaélő és a jogállami értékekre fittyet hányó kormányokat.

A cikk szerint az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság eddig időhúzásra játszott, ám most egyre inkább úgy tűnik, hogy heteken belül postázzák az első felszólító leveleket az érintett tagállamoknak – így Magyarországnak is. A lengyel alkotmánybíróság friss döntése – amely gyakorlatilag kétségbe vonja az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jog felett, és amely ellen az ellenzék vasárnap nagy tüntetésen tiltakozott – várhatóan fel fogja gyorsítani a brüsszeli döntéseket. Sokan sürgetik a Bizottságot, hogy aktiválja azonnal a rendeletet és büntesse pénzmegvonással a szerződésszegést – olvasható a Népszava cikkében.

Forrás: nepszava.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Orbánnak valóban nem kedvez az a körülmény, ha decemberben vagy januárban meglesz a döntés, mert az nem kérdés, hogy ki nyer, de egy bukással ráfordulni a választásra nem jó előjel.
jesz
addig baszakodnak ott a brüsszeli buzik, míg a magyar és lengyel vezetés be nem jelenti, hogy akkor tipli...

...nos ez csak egy gyenge vicc akar lenni, de Tusk nagyon keveri a szart. Megasztán Orbán megmondta, maradunk.
justhpeter
Orbánnak valóban nem kedvez az a körülmény, ha decemberben vagy januárban meglesz a döntés, mert az nem kérdés, hogy ki nyer, de egy bukással ráfordulni a választásra nem jó előjel.
ómió
Most majd akkor az efftársak már definiálni fogják a jogállamiságot is, vagy továbbra is csak meghazudják nekünk?
justhpeter
@durbincs: Nálunk az egész családnak összesen van 33 IQ-ja,de ha megkapjuk kegyes urunktól a nyugdíjprémiumot, akkor majd veszünk hozzá még 15-öt és utána nem engedünk a 48-ból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.