Didier Reynders, az igazságügyért felelős uniós biztos a Bloombergnek adott interjújában beszélt a helyzet állásáról. 

Napokon belül megkezdőhet a jogállamisági eljárás Magyarország ellenFotó: Aris Oikonomou / AFP

A hvg.hu szemléje szerint az interjúban Reynders már kész tényként kezeli, hogy indul az eljárás. Ezen a héten komoly politikai vita várható a témában: a tagállami vezetők ismét egy feszült csúcstalálkozó elé néznek.

Nagyon rövid időn belül aktiválja az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust

– mondta, ami azt jelenti, hogy legfeljebb napok vagy hetek kérdése.

Ez az az új uniós eszköz, amelynek segítségével az EU-források visszatarthatók, amennyiben a jogállamiság szabályainak be nem tartásának révén az EU pénzügyi érdekei veszélybe kerülnek – jelenleg Magyarország mellett Lengyelországot érinti a dolog. Ráadásul ugyanez a két ország az, amelyeknek a helyreállítási alapokból származó kifizetéseit a Bizottság egyelőre blokkolja: Magyarország esetében 7,2 milliárd, Lengyelország esetében pedig 36 milliárd eurót.

A jogállamisági mechanizmus nemcsak erre a forrásra vonatkozik, hanem a hétéves költségvetésből származó összegre is, ami ennél lényegesen nagyobb.

Arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság nem várja meg annak a pernek a végkimenetelét, amelyet a magyar és a lengyel kormány kezdeményezett az Európai Bíróságon, kérve a jogállamisági rendelet megsemmisítést. Abban az ügyben múlt héten tartott tárgyalást a bíróság, a főtanácsnoki véleményt december 2-én ismertetik, az ítélet pedig jövő év elejére várható.

Forrás: hvg.hu, Bloomberg
Fotó: Aris Oikonomou / AFP

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@jesz: miért kapkodjanak míg a fidesz mögött ott áll az állítólagos 2/3 ?
szíjjártó berendelné öket és varga juci hegedü órákat adna nekik büntetésböl...
T-Boly
@Gazella: Békemenet? Az meg mi? Lesz egy kis verekedés,gyújtogatás,térkő felszedés,néhány rendőrt kórházba,révész máriuszt megkeresztelik valami doronggal,gumilövedék ,rengeteg egy szemet kilőnek,vagy úgy lesz,hogy valamelyik fajtárs nyomta ki neki...Egyszóval valaki számolja a szemeket. A szemeteket ne számolja senki,mert sokan lesznek. egymásba ér a farkuk,úgy ahogy a fidesznél szokás.A tömegben úgy se látszik,RSZ t se kell mászni.
kereső
Kb. Hat évet késett az EB. Jó munkához idő kell,
tudode
Ajajj!
.
Rengeteg munka lesz az EP-ben - többek között:
.
--Előretekintés: 2021. október 18–31.
www.consilium.europa.eu/hu/press/press-releases/2021/10/15/forward-look/
.
-------Általános Ügyek Tanácsa, október 19.
Az Általános Ügyek Tanácsa október 19-én Luxembourgban tartandó ülésének napirendjén az Európai Tanács október 21–22-i ülésének előkészítése, az éves jogállamisági párbeszéd, valamint az Európa jövőjéről szóló konferencia szerepel.
-------------------------------------
.
--------Európai Tanács, október 21–22.
.
Az uniós vezetők brüsszeli találkozójuk alkalmával a Covid19-ről, a digitális vonatkozásokról, az energiaárakról, a migrációról és a külkapcsolatokról tárgyalnak majd.
--------------------------------------
.
Az egyeduralkodónak, az EU bacilusaként meg kell védenie "Magyarország szuverenitását", mindent megvétózva amely élhetőbbé tenné a a bennszülöttek életét!!!
.
Hajrá Mgyarország, mivel "Magyarország jobban teljesíít""
.
???
ómió
A jogállamiság definíciója meg efftársilag totál smafu?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.