Megválasztották a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökének Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Néppárt (EPP) elnökét a párton belüli tisztújító szavazás vasárnap ismertetett eredménye szerint.

Orbán egyik legnagyobb ellenségét megválasztották a Polgári Platform elnökének

Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Tusk egyetlen jelöltként pályázott az elnöki posztra, miután a lehetséges fő riválisa, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a PO egyik alelnöke, szintén pályázott, de később lemondott a jelöltségről – írja az MTI.

A 240 regionális választóbizottságban szombaton lebonyolított szavazás során több mint 11 ezer párttag voksolt Tuskra, ami 97,4 százalékos támogatottságot jelent – közölte vasárnap délelőtti sajtóértekezletén a PO választási biztosa, Dorota Niedziela.

Tuskot a PO országos tanácsa július elején választotta meg az egyik alelnöknek, és a tisztújító szavazásig megbízta a párt irányításával. Ő akkor arra tett ígéretet, hogy megerősíti a PO-t a következő, 2023-ban esedékes hazai parlamenti választásokra.

A PO-nak októberben átlagosan 28 százalékos támogatottsága volt országosan, míg a kormányzó Jog és Igazságosságé (PiS) 38 százalékos volt.

Tusk júliusban, amikor átvette a párt irányítását az alelnöki posztra visszalépő Borys Budkától, bejelentette: hónapokon belül távozik a EPP elnöki posztjáról. Az európai pártcsalád új elnökét a tervek szerint jövő áprilisban választják meg.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Le kell "stoppolni ",,biiiirkáák.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Na! A kriptobolsi újra az övéi elnöke lett?
Clavigo
@ómió: Kis gügyém,,,csillapodjál... Ezért kár volt téged buszoztatni [email protected]ából... Fingod nincs,,hogy mi zajlik körülötted,,kicsi furkó.
ómió
@Clavigo: Már megint az elmeosztályi efftárs-társaiddal keversz, bolsiék idiótája!? Egyetlen terápia se segít rajtad? De legalább szedáltasd magad. Talán úgy elviselhetőbb leszel!
Lepényleső
Talán nem is olyan rossz ahol demokrácia van? E helyen ezt még sokad magammal miért nem próbálhattam?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.