A java még csak most jön.

Szicilia és Calabria tartományokban is a legmagasabb fokú figyelmeztetés van érvényben a rendkívüli időjárás miatt. Szombati előrejelzésünknek megfelelően térségben több napja tartó heves esőzések okozta áradások pusztítanak.

Ítéletidő Szíciliában: kijárási tilalmat rendeltek el, már 3 ember meghalt a szörnyű esőzések miatt

Fotó: STRINGER / ANSA / AFP

Üzletek és iskolák zártak be, egyes településekről evakuálni kellett a lakosokat, szerdára pedig Szicília székhelye, Palermo is víz alá került. Catania polgármestere arra kérte a lakosokat, csak rendkívüli okokból hagyják el otthonaikat. A sziget átlagos éves csapadékmennyiségének csaknem fele esett le 2 nap alatt.

Az időjárási előrejelzések nyomán újabb riasztást adtak ki, amely elsősorban Szicília keleti partvidékeire érvényes.

Az éjszakai órákban várják a rendkívüli trópusi viharként osztályozott heves esőzést, valamint az akár óránkénti száz kilométeres széllökések visszatérését. Az Apolló nevű ciklon a Ión-tenger felől érkezik, a nyílt tengerről már nagy mennyiségű csapadékot, valamint több mint négy-öt méter magas hullámokat jelentettek.

Edoardo Ferrara meteorológus az Askanews hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a trópusi vihar bármely pillanatban hurrikánná változhat, ahogyan az az utóbbi napokban is megtörtént. A jelenség a Medicane nevet kapta a Földközi-tenger és a hurrikán szavak összekapcsolásával.

Kiemelt készültséget rendeltek el Catania, Messina, Ragusa és Siracusa térségében.

A Catania városában élő magyarok arról számoltak be az MTI-nek, hogy kevés embert látni az utcán, aki teheti, otthon marad. Az üzletek zárva tartanak, a bejáratokat és a kirakatokat homokzsákokkal, deszkákkal torlaszolták el. A zárás előtti órákban a lakosság megrohamozta az élelmiszerüzleteket. Keddig zárva tartanak a hivatalok, az iskolák, valamint a vendéglátóhelyek is.

Zárva tart Catania történelmi halpiaca is, ahol a Medicane első hullámában, hétfőn és kedden, embermagasságú folyam hömpölygött: a dóm előtti tér tóvá változott, sarat és törmeléket hagyva maga után. Valamivel több mint két nap alatt a sziget éves csapadékmennyiségének egyharmada esett le: a Catania közeli Lentiniben egy óra alatt százötven milliméter, az Etnán majdnem négyszáz milliméter eső záporozott.

A rendkívüli időjárás következtében három ember veszítette életét, egy, a víz elsodorta nő holttestét csütörtökön találták meg.

Forrás: Idokep.hu, MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok