Szombaton több tucatnyi városban tartottak tüntetéseket Lengyelországban, ahol egy terhes nő halála tette sokak számára kézzel foghatóvá, mit jelent a januárban életbe lépett, kirívóan szigorú abortuszellenes szabályozás.

Orbán lengyel haverjainak abortusz-törvénymódosítása után meghalt egy nő, óriási a felháborodás testvérnemzetünknél

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mint a 444.hu emlékezet rá, a tegnapi megmozdulások előzménye, hogy kedden az alkotmánybíróság, illetve a kormánypárt PiS épülete elé vonultak azok, akik szerint „Iza” volt az első áldozata a tavaly év végén szigorított abortusztörvénynek, amit a lengyel alkotmánybíróság is jóváhagyott.

Először egy orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd írt egy nőről, aki kórházba került, mert nem volt elegendő magzatvize. Az ügyvéd szerint

az orvosok megvárták, amíg a magzat elhal, a nő pedig ezután belehalt a vérmérgezésbe.

A később a nyilvánosság elé álló család szerint a 30 éves nő szeptember 22-én hunyt el Pszczyna város kórházában. A terhesség 22. hetében lévő nő a kórházból tájékoztatta őket, hogy az orvosok kivárásra játszottak, és nem szakították meg azonnal a terhességét.

A család és az ügyvéd közlése szerint a katowicei ügyészség nyomozást indított az ügyben.

Forrás: 444.hu

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Ma a 21.században nagyonhülye az aki véletlenül gyereket csinál. Aki megcsinálta az vállalja is hogy egészséges gyerek jöjjön a világra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Minden szülőnek jogában áll eldönteni azt, hogy az ismert betegséggel, genetikai, fejlődési rendellenességgel együtt is szeretné vállalni a kicsit, vagy mindenkinek az a jobb, ha meg sem születik. A lengyel embereknek, apáknak és anyáknak ezt a jogát elvette a kormány. Azért, mert néhány vénember úgy döntött – jellemzően természetesen férfiak -, hogy a vallás és valami egészen torz, álhumánus képmutatás mögé rejtett embertelenség a történelemkönyvek lapjaira repíti őket. Bár az sem kizárt, hogy egyszerűen az egyháznak tettek egy gesztust, mert szükségük van a jóindulatukra a szavazatok maximalizálásához és a hatalom megtartásához. "Az Európai Unió két tagországa, az önmagukat szabadságharcosnak kikiáltó lengyel és magyar kormány azonban rutinszerűen lépnek át minden, a mai korban és ezen a kontinensen alapvető jognak számító korlátot, pontot és minden létező vörös vonalat."
Gazella
Amig balfasz penzehes hernyok vezetik az orszagokat, addig semmi nem fog valtozni.
De ha mindegyik orszagban semleges gazdasagi es jogi bizottsag lenne, mas lenne a helyzet
Csizmás Kond
Ma a 21.században nagyonhülye az aki véletlenül gyereket csinál. Aki megcsinálta az vállalja is hogy egészséges gyerek jöjjön a világra.
csak úgy....
miért kell vénülö pasiknak belepofázni a nök dolgába?
Nyírfa
Aki nem érti-érzi, hogy az élet nem egy darab valami, amit kidobhatunk, és veszünk helyette másikat, azt kitelepíteném egy lakatlan szigetre, hogy elmélkedjen, és addig se ártson senkinek.
Nyírfa
@csak úgy...: Tudod, patriarchális társadalom, az asszony tárgy, dolga a szexuális engedelmesség, a szülés - lehetőleg fiúgyermeket, aki tovább viszi az apa nevét, tisztségét, dicsőségét -, a férfi melletti reprezentálás, és, hogy jól forgassa a fakanalat, illetve tudja irányítani a cselédséget.
A legszomorúbb, hogy ma is van számos leányzó, aki ilyen életre vágyik, mert nem akar, nem mer felnőni.
A katolikus egyháznál szörnyszülöttebb képződést nem ismerek, melegágya minden elfajulásnak.
Csizmás Kond
@csak úgy...: Azért hogy ne ilyen félnótás egyedek szülessenek mint te...
Giovanni Alba
@Nyírfa: ma, 11:07
Van egy roppant aranyos film. Kicsit horror, de valójában vígjáték. Az eltakarítónő. Egy anglikán lelkész (Rowan Atkinson)
családjához érkezik egy házvezetőnő, aki elintézi a problémákat, megleckézteti az iskolás fiú zaklatóit, elhallgattatja az állandóan ugató kutyát a szomszédban, ráébreszti a lázadó kamaszlányt a házimunka örömeire (sütemény sütése), partvonalon kívülre állítja a feleség rámenős golfoktatóját, és kisegíti a lelkészt, amikor az elakad a beszéde megírása közben, felhívja a figyelmét arra, hogy értően olvasva a biblia tele van erotikával (Énekek éneke), valamint felhívja figyelmét arra, hogy a humor sem az ördögtől való. De stimmel, nem r.k.
hu.wikipedia.org/wiki/Az_eltakar%C3%ADt%C3%B3n%C5%91
csak úgy....
@Csizmás Kond: te tökkelütött,ha tilos az abortusz akkor elszaporodnak az ilyen nem kívánt ,semmire sem alkalmas egyedek mint te! :)
Nyírfa
@Giovanni Alba: 11.28

Láttam! :)) Remek szatíra!
magyar1
@csak úgy...: Igen, nem csak a vénülő pasi de a többi sem nagyon érti mit jelent egy gyereket felnevelni. Na nem arra gondolok, hogy ide-oda dobom ahová előírják meg a bölcsibe kezdi a kicsi szerencsétlen ahol darab-darab, nem anya kincse, aki odafigyel minden bajára. Nők is vannak akik szülik halomra a gyereket és nem törődnek vele, örül ha enni kap. Amíg ilyen gyerekek jöhetnek a világra addig nem jobb hanem rosszabb lesz. A tudomány segítséget adott az orvosi abortuszra akkor azt nem szabad tiltani, ingyenessé kell tenni mert ha valaki egy anya tudja legjobban felmérni a saját határait.Nincs rosszabb annál mint egy gyereket szenvedni látni felnőtt koráig utána meg lelki beteg, gonosz stb lesz ő is.
simmering73
@Csizmás Kond: 10:39 Téged is le kellett volna nyelni az illetékesnek. Megcsináltak, de minek?
Clavigo
Jó ez a kép... Mint két büdös fingópárna...
Nyírfa
@Clavigo: Orbán úgy is rogyaszt. :) Heherészve közli tejtestvérével, figyelj, most repül a kis galamb!
Nessy
Hátha akad valahol elfekvőben régi plakát, ami a kórházi szülészeten volt kirakva a Ratkó korszakban, küldjük el nekik!
Asszonynak szülni kötelesség, lánynak dicsőség!
justhpeter
Ennek a sok illiberális degeneráltnak mondjuk 50 felett nem sok elképzelése van a jövőről. Azt is csak kondában tudja elképzelni.
justhpeter
Ennek a sok illiberális degeneráltnak mondjuk 50 felett nem sok elképzelése van a jövőről. Azt is csak kondában tudja elképzelni.
Gazella
@Eladott Ország: 10:33 nagyon igaz az írásod.
Gazella
@Eladott Ország: köszi :D zsirhájt messzebbről szeretem nézni... egy elmeborult arc.. null aggyal..
r2d2
Szerintem a címet le kellene cserélni: 40 év után újra szükségállpot Lengyelországban!
(avagy Orbán az oka a lengyel abortuszválságnak)
csak úgy....
figyelitek a cirmit? :) 12 db. tecciket kapott a fideszes efftársaitól...,erre csak a megboldogult shikari volt képes..
SÖRÖS
@csak úgy...: Mi lett vele? Megboldogult?! @Shikari?
csak úgy....
@Horizont: szerintem fölmondott neki a fidesz és más munka után nézett,
vagy elvitte szerencsétlent a covid. - a facebokon is okt. 8 óta néma.
lusta
@Csizmás Kond: @Horizont: Kórházba került, mert elment a magzavíz. Az orvosok a hatályos törvények és rendeletek miatt nem tehették meg, hogy egy abortusszal megmentsék az anya életét. Nem árt azt sem tudni, hogy a napokban került a lengyel törvényhozás elé az újabb szigorítás, miszerint, ha az anya elvetélt, akkor ki kell vizsgálni a vetélés okát. Amennyiben az anya nem megfelelő életvietele, bármit is jelentsen, az oka, akkor az anya akár 25 év börtönt is kaphat.
Nyírfa
@lusta: Ezt el tudom képzelni egy közel-keleti diktatúrában, de az EU-ban olyan abszurd, hogy , remélem, a lengyelek kitekerik a kormányuk nyakát.
Egyébként: ha orvos lennék, számomra egyetlen törvény létezne, a hippokratészi eskü.
csak úgy....
a volt szoc. országokban miért kedveli a nép az idióta politikusokat?
Nessy
@lusta: Ez tényleg egyenlő a gyilkossággal. Nem fogják megmondani, ha elvetéltek, nem mennek orvoshoz, ami nagyon veszélyes: Nem ok nélkül "fejezik be" a vetélést kürettel, hogy ne maradjon semmi, ami gyulladást, fertőzést okozhat! Erre még a Bibliában sincs utalás! Pláne nem börtönre!
Nessy
@csak úgy...: Ennyire idióta még Ratkó Anna sem volt!
Aki Én
@Csizmás Kond: ,,Aki megcsinálta az vállalja is hogy egészséges gyerek jöjjön a világra."

Egészen ijesztő az ostobaságod.
Csizmás Kond
@Horizont: Nincs az az prszág és az a törvény, hogy ne vennék el a magzatot ha az veszélyt jelent az anya életére. Az amit itt leírtak azért is nem hihető, mert a lengyel törvények sem tiltják a veszélyeztetett terhesség megszakítását, és már a kezdetek, hogy Orbán barátja stb bebizonyítja, hogy ez egy szarakódó lószarnak indult, és az, aki ezt így egy az egyben elhiszi, hogy egy halott magzatot akaratból de mindenképp tudva nem vettek ki ,és inkább hagyták az anyát meghalni annak nincs mit magyarázni.
...ja és fogamzásgárlás...most mennyi is egy koton ?...rég nem vettem...
Csizmás Kond
@lusta: Nem tudom hogy ott pontosan mi történt, viszontegyetlen abortusztörvényt sem az anya kárára hoznak hanem az ép egészséges magzat védelmében., és nem igaz, hogy komplikáció esetén az anya meg kell haljon...ezt valami beteges elme írhatta.
Amúgy a lengyel abortusz törvény is csak egy válasz a fejetlen nyugati betelepítési politika ellen, hogy a népszaporulatot berángatott feketékkel kell pótolni, minek a következménye már ismert.
Csizmás Kond
@Aki Én: ti ketten azzal a másik beugatóval csak ijedeztek, csodálkoztok és írogatjátok mindenkinek hogy mennyire meglepettek tudtok lenni...de értelmes véleményt a cikkhez azt soha nem tudtok kinyögni csak a mások hátsójában ütitek bele az orrotokat...
lusta
@Csizmás Kond: Hát itt nagyon nagyot tévedett. A terhesség megszakítása még akkor sem lehetséges, ha a magzat súlyos beteg, deformált, veszélyt jelent az anyára. Alant magiszter Przyłębska AB döntése.
trybunal.gov.pl/postepowanie-i-orzeczenia/wyroki/art/11300-planowanie-rodziny-ochrona-plodu-ludzkiego-i-warunki-dopuszczalnosci-przerywania-ciazy
Csizmás Kond
@lusta: Nem olvastam a törvényt de így nem hiszem el. Senkinek, egyetlen országnak sem érdeke hogy nyomorék, beteg vagy mittudommilyen egyedek szülessenek. Az, hogy ha az anya a terhességmegszakítást úgy szeretné elérni, hogy valami módon kárt tesz a magzatban, akkor is elveszik de az anyát büntetik. Szerintem az ilyen félremagyarázott cikkek propaganda célból készülnek és direkt azoknak szól akik az értelmük hiánya miatt csak az ilyenre gerjednek és így hangolódnak a szerző politikai nézeteire.
lusta
@Csizmás Kond: Tényleg ilyen hülye? Mellékeltem magiszter Przyłębska AB döntését. Olvassa el és ne írjon ilyen hülyeségeket. Ettől hivatalosabb szöveget seni sem tud írni.
Csizmás Kond
@lusta: Lengyelül nem tudok és nem volt kedven bibelődni a fordítással, viszont kitartok az állításom mellett ugyanis szerinted és ha igaz a bemásolt valami szerint is egy orvosnak jogában áll halálra ítélni valakit ?...na ezt nem hiszem és eszerint a törvény sem szólhat arról hogy meg kell dögleni ha valaki úgy akarja.
...bármemmyire is lusta valaki azért néha nem árt egy kissé megerőltesse magát és elgondolkodjon ezen...
karma1
@csak úgy...: 20:08-ra: Mar tapasztaltam masnal is, veroce is volt mar liebling... Ezek pontosan ugyanugy kaptak ezeket a szavazatokat, mint mz/x a hirtelen foldbol kinott extra 150 ezer szavazot , akik az elso forduloban meg a Foldgolyon sem voltak...:) Legyen egyszer a ruhesnek is egy jo napja - bar totalis baromsagot irt... Nincs az az ember ma a Foldon, aki 100 %-os biztonsaggal megmondhatna, hogy ket ember naszabol csak Einsteinek fognak szuletni. Nade eddig terjed a macska agya es nem tovabb!
Aki Én
@Csizmás Kond: Tudod mi a legijesztőbb? Hogy ekkora butaságot eddig 15-en lájkoltak. Ez több mint szégyen.
De látod, még ezt is elcsaljátok, mintha lenne valami tétje.
ómió
Hazudd a "Zorbán barátjára"! Végtére is, kéznél van!
Csizmás Kond
@Horizont: ...én fogom csak te vagy nagyon belebonyolodva a politikába.
Szépen és értelmesen leírod, hogy az orvos nem merte vállalni, majd hogy hibáztatod a törvényt...Nézd, az orvos is értelmez, vagy bizonyít, vagy mittudom mit akart ezzel kifejezni, viszont a valóság, hogy ölt, mert vagy rosszul értelmezett vagy rosszul ítélt de az eset halálhoz vezetett és aki úgy akar bizonyítani hogy más életével játszik a bűntett...de mivel hibázott, és minden olyan eset ami életbe kerül az felelősségrevonást igényel ezért gondolom ez sem marad annyiba. Nem akarok én egyetlen törvényt sem isteníteni de az biztos hogy egyetlen törvény sem ír olyant hogy valakit bármiért lehet hagyni meghalni...de szerintem aki nem így hiszi az...hát abból lesz hogy transznemű, hogy a férfi szülhet...hogy a gyerek nem az aminek született hanem amit a kis hülye agyával elképzel...így született az a degenerált hülye szodoma és gomora világ is...
Csizmás Kond
@Aki Én: ...ne erőlködj...magasról teszek rád...csak mert neked írhatnékod van az nem érdekel...szóval írhatsz de az csak monolog lesz...pá
lusta
@Csizmás Kond: Fussunk neki még egyszer. Akkor beidézem az idevonatkozó részt.
˝że legalizują praktyki eugeniczne w zakresie prawa do życia dziecka jeszcze nieurodzonego oraz uzależniają ochronę prawa do życia dziecka jeszcze nieurodzonego od jego stanu zdrowia, co stanowi zakazaną bezpośrednią dyskryminację,˝
Ezt a gugli prof így fordította:
˝törvényessé teszik az eugenikus gyakorlatot a születendő gyermek életéhez való joga terén, és a születendő gyermek élethez való jogának védelmét egészségi állapotától teszik függővé, ami tiltott közvetlen diszkriminációt jelent,˝
Vágja? A terhességmegszakítást a még meg nem született gyermek egészségi állapotától teszik függővé és ez bizony alkotmányellenes.
Egyébként, ha jól értem a kirohanásait, pont a tiltakozókat támogatja ezerrel.
Aki Én
@Csizmás Kond: Nem is akarok társalogni veled. Csak közlöm, hogy szomorú látni mennyire ostoba vagy.
Csizmás Kond
@lusta: ...nézd...sokmindent nem értek de sokmindennek utánnakutatok...ma ez könnyű, pl. íme: Az eugenika tudománya mindazokkal a hatásokkal foglalkozik, amelyek egy faj veleszületett kvalitásait javítják, és amelyek ezen kvalitások lehető legelőnyösebb kifejlődését elősegíthetik.
Tehát amit írtál az értelmét veszti.
lusta
@Csizmás Kond: A lényeg.
Ön azt írta: ˝Senkinek, egyetlen országnak sem érdeke hogy nyomorék, beteg vagy mittudommilyen egyedek szülessenek.˝
Magiszter Przyłębska AB döntése értelmében alkotmányellenes, ha ˝törvényessé teszik az eugenikus gyakorlatot a születendő gyermek életéhez való joga terén, és a születendő gyermek élethez való jogának védelmét egészségi állapotától teszik függővé, ami tiltott közvetlen diszkriminációt jelent,˝
Az egész döntés azt is jelenti, hogy az orvos az anya életének védelmében a még élő magzat esetében terhességmegszakítást végez, dutyiba kerül. Ahogy nagyon kedevs llegfelsőbb bírósági bírónő egy baráti beszélgetés során mondta, a bíró a törvények szerint kell, hogy ítélkezzen.
Csizmás Kond
@lusta: Nézd, itt a cikk arról szólt, hogy az elhalt magzat okozott vérmérgezésben halt meg az anya...amúgy is a törvényeket az ügyvédek szokták atomjaira szedni és értelmezni de továbbra is biztos vagyok abban hogy sem ez a lengyel sem bármilyen más törvény nem kötelez senkit halálra mert valami rossz döntést hozott...a többi meg csak időtöltés.
...tehát feltételezésem szerint lehet és lesz is példa a lengyel aboruszra is csak ezzel a mittudommilyen műhibával most sokan elvannak egy darabig.
lusta
@Csizmás Kond: Az eddigi felmérések szerint a legnagyobb elutasítottsága a terhesség megszakításának feltételei között az anya kívánságára való beavatkozás volt. A hévégén elvégzett friss lengyel közvéleménykutatási adatok szerint az előbb elírtak esetében óriási növekedést mutatott. Az már csak egy apróság, hogy a szigorú ír törvények megváltoztatására is egy nő értelmetlen halála kényszerítette a törvényhozást.
kereső
@Csizmás Kond: Ez nem műhiba volt. A lengyel gyalázatos abortusz törvény tiltja!! abban az esetben is az abortuszt, ha a születendő gyermek beteg. Nem kell itt szépiteni, trottyos vénemberek kotorásznak a nők bugyijában, méhében a 21. században- visszahozva a sötét középkort, mert "vallás", meg egyház. És a magyar kormány, és két női prominense /novák és varga/ rázza az öklét az Eu felé, támogatva ezt a gyalázatot is!
Csizmás Kond
@lusta: Az anya kérésére való elutasítás sok más problémának a következménye...pl hogy a kiskorúakban tudatosodjon a gyerekvállalási felelősség, mert a magszakítás után sokan csak körülményesen tudnak teherbe esni stb . szóval van ami a törvény mellett szól csak sokan egy dugásért hajlandóak elfeledni hogy az ő egészsége a tét.
Csizmás Kond
@Horizont: Nálam a gondolkodás és minden velem együtt öregszik...és akinél ez nem így történik ott némi időeltolódási jelenségek léphetnek fel.
Csizmás Kond
@Horizont: ...és azt tapasztaltad hogy a bölcsességet csak te gyűjtögetted én nem...
Csizmás Kond
@Horizont: ...szerintem te hangyának vagy méhecskének képzeled magad...
Nessy
@Csizmás Kond: A cikkben szereplő édesanya egy tervezett és várt magzatot veszített el!
Csizmás Kond
@Nessy: ...és akkor most ezzel mit kéne másképpen értsek ?
Nessy
@Csizmás Kond: Erre a válaszodra reagáltam.
"Ma a 21.században nagyon hülye az aki véletlenül gyereket csinál. Aki megcsinálta az vállalja is hogy egészséges gyerek jöjjön a világra" Azaz ez az édesanya nem volt"nagyon hülye!".
Csizmás Kond
@Nessy: Gondolom tudatában vagy, hogy egy egészséges utód létrehozásához egészséges életmód szükséges. Nem tudom mi volt a bak ennél az esetnél de állítólag a magzat meghalt, tehát nem azért halt meg mert abortuszellenes törvényt hoztak hanem azért mertvalami nem működött az anyánál...és végül az anya halálát szerintem a helytelenül itélő orvos okozta.
...dehamár belekezdtünk, ma magyon sok nő mindent elkövet, hogy a karrierje, a mittudommije okán ne essen teherbe, és amikor mát a szexon végefelé van akkor az egésznek a fordítottját műveli el, bármire képes hogy valahogy a magzat megmaradjon benne...és ebből születik a beteges-, ilyenolyan szindrómás gyerek 90%-a.
Nessy
@Csizmás Kond: Ebben egyetértünk, hogy orvosi műhiba történt, egy helytelenül értelmezett jogszabály miatt. A magzat későbbi elhalása nem igazán van összefüggésbe az anya "helytelen életmódjával" . De ez hosszú történet lehet. Tekintve az előtte már négy élő, egészséges gyermeket tekintve. Aki már megtapasztalta, milyen egy nagyon várt magzatot elveszíteni, az másképp látja a hasonló eseteket.
Csizmás Kond
@Nessy: ..nem állítom hogy nekem van igazam, viszont sem az orvosokra sem a törvényekre nem illik kenni olyan dolgokat amihez esetleg semmi közük.
kereső
gy évvel a lengyel alkotmánybíróság döntése után az Európai Parlament képviselői felszólították a lengyel kormányt, hogy vonja vissza a nők életét veszélybe sodró döntést a terhességmegszakítás betiltásáról. A döntés szomorú aktualitása, hogy egy nő nemrégiben életét veszítette, mert a jogszabály miatt nem hajtottak végre rajta életmentő műtétet. A Fidesz korábban jelezte, hogy nem támogatja az indítvány.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.