Szerbiai Oknyomozó Újságírók Központja (Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, CINS) 79 ellátóhelyhez fordult közérdekű adatigényléssel, hogy kiderítsék, milyen arányban vannak oltottak és oltatlanok a szerbiai kórházba került betegek és áldozatok között – írta meg a napi.

Milliárdokért vették Orbánék – kínai vakcinát kapott az áldozatok 85%-a, kijöttek a szerb eredmények
Kép: Pixabay

Magyarországon nincs hivatalos adat arra, hogy hány oltott és hány oltatlan került kórházba.

Mindössze annyit közölt a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Átlátszó közadatigénylésére, hogy augusztus 1-je és október 31-e között koronavírussal megfertőződöttek közül hányan kaptak védőoltást.

Az összesítésben az intézmény csak azt nézte hányan vannak a fertőzöttek között, akik már legalább egy oltást kaptak – miközben a védettség biztos kialakulásához mind a két dózis szükséges a legtöbb vakcinatípusból.  Ám a szerbek 21 intézettől kaptak végül adatot, azonban azok egybehangzóan mutatják:

túlnyomó többségében oltatlanok kerülnek kórházba, náluk alakulnak ki a legsúlyosabb tünetek és esnek áldozatul a koronavírusnak.

A belgrádi Szerbiai Klinikai Központ Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikája szeptember 9. óta rögzíti, hogy a kórházban fekvő koronavírussal fertőzött betegeket beoltották-e vagy sem. Szeptember 15-ig bezáróan kb. 50 covidos beteget vettek fel, akiknek a fele volt beoltva, többnyire Sinopharmmal.

Az Uzicei Közegészségügyi Intézet szerint a járásban az év elejétől július végéig valamivel kevesebb mint 2300 beteg került kórházba. Június végéig

509 ember halt bele a koronavírusba, ebből 15 személy volt beoltva – mindannyian Sinopharmot kaptak.

A Sabac-i Általános Kórház nem válaszolt a CINS megkeresésére, a Sabaci Közegészségügyi Intézet adatai szerint augusztus 18-tól október elejéig 51 beteg halt meg ebben a kórházban a járvány miatt

 33 oltatlan mellett 18 oltott esett áldozatul ebből 16 Sinopharmot kapott.

A Pozareváci Általános Kórházban év elejétől szeptember 15-ig az összes beteg körülbelül 25 százaléka volt beoltva, az időszakban bekövetkezett összes haláleset több mint 95 százaléka oltatlanokkal történt.

A szombori Dr. Radivoj Simonović Közkórház az év eleje óta ellenőrzi, hogy melyik beteg van beoltva és melyik nincs. A vírus következtében itt 207 ember halt meg, közülük mindössze 6 fő kapott valamilyen vakcinát, közülük 5-en a Sinopharmot, 1 ember pedig a Pfizert.

A Vajdasági Tüdőbetegségek Intézete március 10-e óta gyűjti az adatokat, ebből pedig az derül ki, hogy a 94 áldozatból 80 oltatlan volt,

16 viszont kapott immunizációt ebből 14 fő Sinopharmot.

A Ćuprija Általános Kórház adatai azt mutatják,

a 18 áldozatból 13 kapott a kínai készítményből, 3-an Pfizert vettek fel, 2 fő pedig Szputnyikot.

Forrás: napi.hu 
Címlapkép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.