Sem boltban, sem kocsmában nem lehetne alkoholt vásárolni védettségi igazolás nélkül – ezzel kísérleteznek Oroszországban, ahol a katasztrofálisan alacsony oltottsági mutató miatt igen magas a halálozási arány a járvány negyedik hullámában – számol be róla a HVG.

Jöhet a szigor – csak a védettek vehetnének alkoholt

144 millió orosz közül csak 48 millióan kapták meg mindkét védőoltást. Legkevesebb egy oltással 51 millióan rendelkeznek, a járvány halálos áldozatainak száma hivatalosan 256 ezer. A londoni Economist szerint ennek három és félszerese lehet a valós szám.

Bár az orosz hatóságok jelentése szerint az elmúlt napokban már lassult a járvány terjedése, a legfrissebb adatok szerint vasárnap a halottak száma meghaladta az 1200-at, a napi fertőzésszám pedig még mindig meghaladja a 38 ezret.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője is elismerte:

az orosz nép évszázadok óta annyira bizalmatlan a hatalommal szemben, hogy az oltási kampányok sikertelenek maradnak. Az elnök egyelőre elveti a kötelező védőoltást.

A járvány elleni harcban bizonyos önállóságot enged a helyi kormányzatnak, ezért jutottak el Szverdlovszk tartomány fővárosában, Jekatyerinburgban odáig, hogy azt fontolgatják: ne juthassanak vodkához azok, akik nincsenek beoltva.

A védettségi igazolásokat természetesen máshol is bevetnék. Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke hétfőn bejelentette, hogy a régiók, valamint a számvevőszék, a Társadalmi Kamara és a felsőház december 15-ig kapnak határidőt annak a törvénytervezetnek a megvitatására, amely a védettséget igazoló QR-kód használatának bevezetéséről rendelkezik majd a távolsági közlekedésben és a nyilvános rendezvényeken.

Az orosz kormány a QR-kód használatát a 2022. február 1. és június 1. közötti időszakra kívánja jogszabályban előírni.

Ezen túl a tervek szerint tilos lesz az éttermekbe beengedni embereket védettségi igazolás nélkül

– írja a Moscow Times.

Forrás: HVG
Címlapkép: Pixabay

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Nálunk meg az kapjon csak zsák krumplit, akinek van védettségi igazolványa.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
hát..ez aztán nagy ötlet..a legtöbb orosz otthon főzi kuktában az árak miatt..most jól kibactak velük..
simmering73
Nálunk meg az kapjon csak zsák krumplit, akinek van védettségi igazolványa.
nezelodo
Nem tanul a vezérünktől a Nagy Tesó! Ha ő is alapvető élelmiszerré tenné a vodkát, nagyságrendekkel nőne a szavazótábora! Ráadásul az ilyen helyi kiskirályok sem fontolgatnának ilyen hülyeséget, mint a védettségi igazolványhoz kötött alkoholvásárlás!
Gauntlet
igen, csak ott is az megy mint mifelénk:
nem látja a yard? Csináljunk, főzzük !
CsipkeRózsa
@simmering73: A krumplisokkal nem nagyon foglalkozik a kormány, csak krumpliosztáskor.
inhuman
Én egyszer (egyre emlékszem) vettem a gyógyszertárba 96 százalékos alkoholt, öntöttem hozzá egy kis vizet és azt ittam. Teljesen rendben volt. Az állaga hagyott némi kívánnivalót maga után, de összességében fogyasztható volt.
Ha nem vagy alkoholista, ezt ne próbáld ki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.