Nagy az egyenlőtlenség az oltások tekintetében a világban, amely a szakértő szerint újabb mutációk létrejöttét eredményezheti. 

Eddig a világ népességének csupán az 52 százaléka kapta meg legalább az első dózist, a lakosságarányos dózisszámok pedig egymástól nagyon eltérőek. Száz emberre vetítve a következőképp néznek ki:

Magas jövedelmű országok: 144-143.

Közepes-alacsony jövedelmű országok: 65.

Alacsony jövedelmű országok: 6.

Kemenes Gábor, virológus emellett rámutatott: több ismétlő dózist adtak be a fejlett országok az elmúlt néhány hétben, mióta ezt elkezdték, mint Afrika teljes lakossága egy év alatt.

Ez virológiai szempontból a járványnak olyan lehetséges mozgásteret biztosít továbbra is a kevésbé átoltott területeken, ahol a mutációk megjelenésének kockázata is nagyobb. Gyakori tévhit a járvány kezdete óta, hogy az oltások növelik a vírus mutálódási esélyét, holott ez éppen fordítva van

– jelentette ki Kemenesi.

Magyarországon vakcinabőség van – erről Gulyás Gergely beszélt a tegnapi Kormányinfón. Jelenleg ötféle koronavírus elleni vakcina áll rendelkezésre, ezen belül is 9,7 millió oltás. Ugyanakkor folyamatosan érkeznek újabb szállítmányok, rendelkezésre állnak a szükséges kapacitások, hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy

azért csak öt vakcina, mert a Szputnyik már elfogyott. Továbbra is van ugyanakkor Pfizer, Moderna, Janssen, Sinopharm és AstraZeneca.

Az összes virológus azt mondja, hogy nyakig vagyunk a negyedik hullámban, és a neheze most következik. Akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

A miniszterelnök a járványügyi helyzetről elmondta, hogy még csak most jön a neheze; ötödik hullám pedig akkor nem lesz, ha mindenki beoltatja magát.

A gyermekek oltásával kapcsolatban részletezte, hogy decemberben lehet olyan orvosszakmai vélemény, amely alapján döntés születhet az 5 és 12 év közöttiek oltakozásáról.

Forrás: Index.hu

Nyitókép: 123RF.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Érdekes, a pálinka éppen fordítva tudja, vannak akik szerint pont az oltás okozza a butációkat.
division
@Peller Anikó: Palit te mióta tekinted mérvadónak a témában?
Peller Anikó
@division: mióta, mióta, hát azért mert idióta.
division
@Peller Anikó: Holnap 99% hogy meghal nejem egyik ismerőse, 30 éves, kizárólag covidos, egy egyéves gyereket hagy maga mögött. Oltásellenes volt, de ott a kicsi. Szörnyű. Pali erre is tudott kegyetlen választ adni, én meg úgy szóltam most be neki, ahogy nem stílusom, de tudod mit? Dögöljön meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.