Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint "abszolút lehetséges", hogy országa segített a lengyel határon összegyűlt embereknek átjutni Lengyelországba és így az Európai Unió területére. Tagadta ugyanakkor, hogy ő hívta volna a bevándorlókat Fehéroroszországba.

Lukasenka elismerte a BBC-nek: "Lehet, hogy segítettük migránsok átjutását az EU-ba"
Fotó: president.gov.by/ru/media/photo

Lukasenka a BBC-nek adott Minszkben interjút, amelyből a brit közszolgálati médiatársaság péntek délután, még a teljes interjú műsorra tűzése előtt, néhány előzetes részletet közzétett.

Arra a kérdésre, hogy a fehérorosz erők segítették-e a határon összegyűltek átjutását Lengyelországba, az elnök a BBC moszkvai tudósítójának, Steve Rosenbergnek úgy fogalmazott, hogy "ez abszolút lehetséges". "Szlávok vagyunk. Van szívünk. Katonáink tudják, hogy a bevándorlók Németországba tartanak" – tette hozzá.

"Lehet, hogy valaki segített nekik. Én nem is fogok ezzel foglalkozni"

- mondja Lukasenka a BBC-interjúban.

"Megmondtam, hogy nem fogok bevándorlókat a határon feltartóztatni és ott tartani őket, és ha ezután is érkeznek, akkor sem fogom megállítani őket, mivel nem az én hazámba tartanak, hanem az önök országaiba" – idézi a BBC a fehérorosz elnököt.

Lukasenka hozzátette ugyanakkor, hogy nem ő hívta Fehéroroszországba a lengyel határon összegyűlt embereket, és nem is akarja, hogy átvonuljanak Fehéroroszországon.

A BBC-tudósító az interjúban felvetette, hogy a fehérorosz hatóságok békés tüntetőket bántalmaztak, és megpróbált lejátszani egy videófelvételt is, amelyen kínzások során szerzett sérülések nyomait viselő emberek hagyják el az egyik hírhedt minszki fogházat.

Lukasenka erre reagálva elismerte, hogy

"embereket vertek meg" a főváros Okresztina utcai fogházában. "De rendőröket is megvertek, és erről ön nem mutatott (videót)"

- tette hozzá a fehérorosz államfő.

Arra a felvetésre, hogy a fehérorosz hatóságok július óta 270 nem kormányzati szervezetet számoltak fel, megsemmisítve gyakorlatilag a civil társadalmat, Lukasenka azt válaszolta, hogy

"kiirtjuk a söpredéket, akiket önök (Nyugatról) finanszíroznak. Önök felháborodnak azon, hogy az önök összes szervezetét megsemmisítettük, az önök nem kormányzati szervezeteit, bármik legyenek is ezek, amelyeket önök pénzelnek"

- idézi a fehérorosz elnököt pénteki ismertetésében a BBC.

Forrás: MTI

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
orbán haverja,kell ennél többet mondani!?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
"fehérorosz elnök szerint "abszolút lehetséges", hogy országa segített a lengyel határon összegyűlt embereknek átjutni Lengyelországba"
Elég zavarosan beszél...
csak úgy....
orbán haverja,kell ennél többet mondani!?
Nyírfa
Orbánt elönti a sárga irigység: kiirtani a söpredéket, megsemmisíteni a nyugat által is pénzelt nem kormányzati szervezeteket, bármik is legyenek azok.
Ez már nem is fasizmus, hanem a nácizmus kísértete.
És ezt teremtené meg Orbán itthon, kipréselve az EU-ból az utolsó filléreket, aztán pökhendien, kigúnyolva az európai szellemiséget , bejelentené a Huxitot. Gyerekek, mehetnénk vízum nélkül Belarussziába. És eltűnhetnénk a fogházaikban, vagy kezelhetnénk az ujgurokkal Kína átnevelő táboraiban. Mondjátok, hogy nem vonzó perspektíva!
magyar1
De nem ezt várja el az unio vezetősége? A lengyeleknek is nyitni kell egy folyosót hozzájuk, de állítólag nem is ott akarnak maradni, egy folyosón mehetnek a nyugati "vendéglátóikhoz" ha azok örömmel fogadják őket akkor maradnak ha nem akkor a folyosón vissza lehet menniük oda ahonnan jöttek.
Sámannus
Hízik a májam attól, hogy az Urálba nem akar víkendezni egy muszlim sem, hát még afrikai! Az Altájba is csak putyin jár, mert neki megengedik. Ott még a covid is csak futóvendég. Nagy ám ott a jólét annak aki a kis népsűrűséget szereti. A rénszarvas pásztorok pedig igazi őslényként viselkednek. Aki nem tud dolgozni, azt lecsapják mint olasz a fügét. Jó helye lenne ott a kárpátok géniuszainak is.
jesz
egy tökös diktátor szemrebbenés nélkül tagad...a kgb is tanítja..tagadni...tagadni...tagadni abból nem lehet baj.
lusta
A helyzet egy kicsit bonyolultabb. Ezek a menekültek egyike sem akar a lengyeleknél maradni.
Sámannus
@KisTehen: Nektek kellene megduplázni a népességet. Száz versztánként lehetnétek még egy muzsik.
Rizikó
Lukasenka a saját pénzével fizette ki az Eu demagóg vezetőit. Kellenek a migrànsok? Tessék, küldünk még.
Ebből csak az Eu álságos kettős beszéde látszik. Az Eu vezetői nem Európa érdekeit szolgálják.
ómió
Végtére is - gondolhatja - ha az olaszokon át szabad az út, a lengyeleken át miért nem!?
kereső
@Rizikó: Nem tudom honnan veszitek ezt a hülyeségget. Miért nem azon lamentálsz, hogy ki hitette el a szerencsétlenekkel, hogy "nyitva a lengyel határ", ki szállitotta őket oda, ki az aki félrevezeti a szerencsétleneket- most meg bő nyállal mutogat a "vétlenekre" az Eu vezetőire. Nem kellene gondolkodni is néha, nem csak szajkózni az éppen aktuális direktivát?
magyar1
@kereső: Az eu. vezetői vétlenek??? Ez hülyeség, de a többi igaz.
kereső
@magyar1: Időzőjel ott van! Nem teljesen vétlenek- de ebben most igen, hiszen egyetlen szóval nem biztattak senkit. Csak egy kicsit későn kapcsolnak- most készitik a stratégiát az embercsempészek ellen. Csak a fő-fő csempészek meg röhögnek a markukba,(putyin lukasenka, erdogan)
Rizikó
@kereső: Ki hirdette meg a willkomenskulturt? Csak nem Európa vezetői bátorítják a migránsokat, hogy nekik minenki menekült? Akkor Lukasenka csak a kedvükbe jár? Ha nem akkor meg leleplezi az álságos szemforgatást.
kereső
@Rizikó: Na erről kérnék szépen hiteles!!! linket, bizonyitó erejű nyilatkozatot, mert elegem van abból, hogykinyilatkoztattok valamit - én meg higgyem el, mert csak! Nem igy működik ez ám.
Rizikó
@kereső: Merkel vonatkozásában milyen linket vársz? Ezt a gyerekek is tudják!
kereső
@Rizikó: Nekem az nem elég, hogy mit hisznek a gyerekek. Légy szives pontosan idézni, mit is mondott Merkel kancellár 2015-ben, mert arra utalsz ugye? . Azután boncolgathatjuk a szövegértést.
Rizikó
@kereső: Nem fogom a nyilvánvalót megkeresni neked. Mint azt említettem, ez köztudomású tény.
kereső
@Rizikó: Nem az. Mert , szövegértési gondokkal küzdő - a magyar lakosság 25%-a funkcionális analfabéta- lakosság csak a fideSS által sulykolt változatot ismeri. Úgy, hogy gyerünk elő a farbával- és azután értelmezgessünk.Te hoztad fel a témát- nem kellene most elsétálni belőle.
Rizikó
@kereső: Nem. Megmondtam.Köztudomású tényeket nem bizonygatok. Idézd te, ha szerinted nem ez történt!
kereső
@Rizikó: Akkor ugorgyunk, mert nem tudod igazolni az állitásodat. Lelkesebben fogadták volna a 3x8 oldalán a szösszenetedet. De, tudod, el lehet mondaani egy hazugságot százezerszer is, attól még igazság nem lesz belőle.
Rizikó
@kereső: Kénytelen vagyok azt mondani, hogy manipulatív módon, mellébeszélve állítod, hogy Merkel elhíresült kifejezése, nem köztudomású tény. Hogyan beszélgessek egy olyan emberrel, aki arra is rákérdez és persze bizonyítsam be neki, hogy a kutya is állat?

Sajnos a próbálkozásod nem jött be, mert aki ezeket a pengeváltásokat olvasta, tudja, hogy a mellébeszélés kedvéért vagy itt.
kereső
@Rizikó: Jó ember!!! Te jöttél ide Merkel kancellárt emlegetve- én erre mondtam, hogy hozd ide a linket, vagy egy hiteles tudósitást- azután értelmezzük a kancellár szövegét. Most meg még mindig azzal, jössz, hogy az óvodás is tudja a szöveget.
Elhiszem- de, azt kértem/kérem hozzad a szöveget és értelmezzünk.Sokadszorra kérek csak ennyit. Vagy nincs olyan szöveg, ami az állitásodat igazolná, vagy értelmezési problémáid vannak a magyar nyelvű irott szöveggel. Melyik?
Rizikó
@kereső: Úgy látszik nem érted! Nem fogok semmit idehozni Merkellel kapcsolatban. A willkomenskulturt nem fogom sem neked sem másnak értelmezni, magyarázni, sem behivatkozni. Keresd meg, ha annyira izgat. A nyilvánvalót nem idézgetem!
kereső
@Rizikó: Unom elmagyarázni még egyszer , hogy mire kértelek. Majd akkor irj, ha megértetted.
Rizikó
@kereső: Majd akkor válaszolj, ha lesz mit mondanod!
kereső
@Rizikó: Jól van. Jó sakkoztunk. Már fel rúgtad az összes bábut, telex@rtad a táblát- jöhet a rikoltozás.
Rizikó
@kereső: Emlékeim szerint én nem sértegettelek! Rosszul tudom?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.