A szlovák köztársasági elnök riasztónak tartja a járványhelyzetet. Tisztában van vele, hogy a lezárás népszerűtlen intézkedés, de elkerülhetetlennek tartja.

Az államfő elkerülhetetlennek tartja az országos vesztegzárat – ma dől el, hogy mit lép Szlovákia

Olyan rossz a helyzet, hogy ennek a szakértők által javasolt intézkedésnek mindenkit érintenie kell

– jegyezte meg Zuzana Čaputová.

Elismerte, hogy ez nem fair azokkal szemben, akik felelősségteljesen viselkedtek, betartották az óvintézkedéseket és beoltatták magukat.

A legrosszabbak vagyunk az egymillió lakosra jutó új fertőzöttek számát tekintve a világon.

Nem tudom, mit kell még tenni, vagy mit kell még hallani és látni ahhoz, hogy megváltozzon a hozzáállásunk”

– fogalmazott az államfő, utalva azokra, akik belehalnak a koronavírus okozta fertőzésbe, valamint a kimerült egészségügyi dolgozókra.

Zuzana Čaputová bízik benne, hogy ha javulni fog a helyzet, figyelembe veszik majd a felelősségteljes magatartást. Csalódott amiatt, hogy hatalmas erőfeszítéseik ellenére a szlovákiai egészségügyi dolgozóknak fenyegetésekkel és gyűlölettel kell szembenézniük. Az embereket felszólította, hogy ne állítsanak valótlanságokat a Covidról, hanem hallgassanak a szakértőkre.

A kórházlátogatáson az államfővel együtt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is részt vett, aki szerint a szlovákiai egészségügyi szakemberek olyan helyzeteket élnek át, ami már elfogadhatatlan.

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik gondoskodnak a betegekről, legyen szó orvosokról, nővérekről, a mentőszolgálat illetékeseiről, epidemiológusokról, laboránsokról és mindenkiről, aki nap mint nap harcol azért, hogy az egészségügyi rendszer működjön, és azért, hogy az egészségügyi rendszerünk újra fellélegezhessen, csakúgy, mint az egész ország

– fogalmazott a miniszter.

Ľubica Janíková, a kormányfő szóvivője közölte, hogy Eduard Heger miniszterelnök semmiképpen sem fog hazardírozni az oltottak és az oltatlanok életével, ezért intenzíven foglalkoztatja őt a teljes lakosságra vonatkozó háromhetes zárlat lehetősége, amelyet korábban az egészségügyi minisztérium és a szakmai konzílium vetett fel. A szlovák kormányfő szerint a kialakult helyzetre sürgős megoldást kell találni azért is, hogy a karácsony nyugodtabb legyen, és hogy később lazítani lehessen az óvintézkedéseken, tekintettel a téli turisztikai szezonra.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy

a veszélyhelyzet újbóli bevezetése sem kizárt,

és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter ismételten megnyitja ezt a kérdést a szerdai kormányülésen. A tárcavezető szerint azért van szükség a lezárásra, mert a kórházban kezelt Covid-betegek száma túllépte a háromezret, és az egészségügy már nem bírja el a rá nehezedő terhet.

A kedd estig napvilágot látott információk szerint a koalíció végül nem három, hanem két hétre zárná le az országot. Egy másik alapvető információ, hogy az iskolákat nem zárnák be. A részletek még változhatnak, de ha a szerdai kormányülésen jóváhagyják a javaslatokat, azok már csütörtökön, de legkésőbb pénteken életbe léphetne

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Rejtő Jenő most megnyalná mind a tíz ujját...vesztegzár a Grand hotelben? Egy frászt! Egész Szlovákiában!
division
Legalább ők meg merik lépni, nem úgy mint nálunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.