A delta variáns miatt egyre erősödik a járvány Németországban, ezért egyre komolyabb szabályozás elé néz Németország is. 

A tél végére mindenki oltott, gyógyult vagy halott lesz: ismét szigor vár Európára
Kép: Pixabay

Jens Spahn közegészségügyi vezetőkkel és járványügyi szakértőkkel együtt az oltóanyag-ellátásról tartott rendkívüli tájékoztatóján a többi között elmondta, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még a héten engedélyezheti az 5-11 éves korosztálynak a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcina használatát.

Mint mondta, az EU, és így Németország is, december 20-án kaphatja meg az első szállítmányokat. Az engedélyezés és a szállítás közötti viszonylag hosszú időre azért van szükség, mert az oltóanyag ugyan nem más, mint amelyet a 12 éven felülieknél használnak, de az adagolás alacsonyabb – 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis.

Hozzátette, hogy az első szállítmányokkal 2,4 millió adag érkezik, így a 4,5 millió oltható kisgyermek nagy részének hamar be lehet adni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen védő vakcinát. Újabb szállítmányok 2022 első hónapjaiban várhatók – mondta a miniszter.

Leif Erik Sander, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének oltóanyagokkal foglalkozó kutatócsoportjának vezetője kiemelte, hogy mindenkinek be kell oltatnia magát.

A védettség megszerzése fertőzés révén„nem alternatíva”, mert túlterhelheti az egészségügyi ellátórendszert

– mondta a szakember. Az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere keményebben fogalmazott. Mint mondta, a tél végére

valószínűleg nagyjából mindenki ahogy kissé cinikusan mondani szokás beoltott, gyógyult vagy halott lesz”.

Hasonló kijelentéseket tett Angela Merkel ügyvezető kancellár a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezető testületeinek hétfői berlini tanácskozásán.

A szlovák köztársasági elnök riasztónak tartja a járványhelyzetet. Tisztában van vele, hogy a lezárás népszerűtlen intézkedés, de elkerülhetetlennek tartja.

Olyan rossz a helyzet, hogy ennek a szakértők által javasolt intézkedésnek mindenkit érintenie kell

– jegyezte meg Zuzana Čaputová.

Elismerte, hogy ez nem fair azokkal szemben, akik felelősségteljesen viselkedtek, betartották az óvintézkedéseket és beoltatták magukat.

A legrosszabbak vagyunk az egymillió lakosra jutó új fertőzöttek számát tekintve a világon. Nem tudom, mit kell még tenni, vagy mit kell még hallani és látni ahhoz, hogy megváltozzon a hozzáállásunk”

– fogalmazott az államfő, utalva azokra, akik belehalnak a koronavírus okozta fertőzésbe, valamint a kimerült egészségügyi dolgozókra.

Ausztriában rendőrség fokozta a jelenlétet a kórházak körül Salzburgban és Felső-Ausztria tartományban.

Hétfőtől tíznapos zárlat van érvényben mindenkire, függetlenül attól, hogy beoltották-e a koronavírus ellen, vagy sem. Ha a helyzet nem javul, a rendkívüli intézkedést újabb tíz nappal meghosszabbítják.

Az oltatlanokat a húsznapos időszak után is otthon tartják, ameddig be nem oltatják magukat, ami immár kötelező lesz.

Olaszországban is tart a tüntetés a védettségi igazolvány ellen. Ugyanis október 15-től kötelezővé tették a zöld kártyát, amely igazolja, hogy tulajdonosát vagy beoltották, vagy érvényes negatív PCR-tesztje van, vagy átesett a fertőzésen.

Aki nem tudja felmutatni a védettségi igazolást, azt azonnal felfüggesztik a munkavégzés alól, és öt nap után már fizetés sem kap.

Az igazolás nemcsak a munkavégzéshez szükséges, az élet számos területén, így például éttermekben, mozikban, színházakban, sportlétesítményekben és edzőtermekben, valamint a távolsági vonat-, busz- és komputazáshoz is kell. 

A cseh kormány már korábban úgy döntött, hogy megszigorítják a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket, és

hétfőtől kezdve bevezetik az úgynevezett bajor modellt, amely a Covid-mentesség igazolására nem fogadja el a teszteket.

Andrej Babis kormányfő a közszolgálati televízióban már korábban azt mondta: ennek az intézkedésnek az érvényesítése nem teszi szükségessé a szükségállapot kihirdetését.

Címlapkép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
büdös nácik, ennél egy polgárháború is jobb...
Lepényleső
@Pálinkás Pál: ...a mostani amit a bán hívott életre 2002-ben,vagy ne adj Isten a fegyvereset látná szívesebben?
Pálinkás Pál
lemaradt az oltott halott a felsorolásból, amiből egyre több van...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.