Ahogy arról korábban beszámoltunk, az új szupervariáns miatt kezdtek el aggódni a befektetők. Ma reggel nagyot estek az ázsiai tőzsdék és szakadnak az amerikai határidős indexek, a keresleti félelmek közepette adják az olajat is, de kriptóba sem lehet menekülni.  A WHO összeül az új vírusvariáns miatt, az EU pedig lezárásokat javasol a légi közlekedésben.

Szupervariáns: Aggasztó fejlemények – az EU lezárásokat javasol, a WHO összeül
Fotó: Pixabay

A Dél-afrikai Köztársaság illetékes hatóságai csütörtökön számoltak be arról, hogy az országban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta.

A variáns aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek – írja a Blikk.hu.

Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.

Ursula von der Leyen Twitter-bejegyzésére hivatkozva a hvg.hu azt írta:

Az Európai Bizottság a tagállamokkal szoros együttműködésben javasolni fogja a vészfék mechanizmus aktiválását a dél-afrikai régióból induló légi közlekedés leállítására az új koronavírus-változat miatt

Az uniós bejelentést megelőzően a brit kormány, valamint Izrael már csütörtökön utazási korlátozásokat rendelt el több afrikai országgal szemben.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által csütörtökön idézett szakértők szerint

az új változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen. 

Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői pénteken tárgyalnak az az új, Dél-Afrikában felbukkant koronavírus-variánsról. Eldöntik majd, hogy a „figyelemmel követendő” (variant of interest) vagy az „aggodalomra okot adó” (variant of concern) kategóriába teszik – írja a 444.hu a Guardian nyomán.

Az enyhébb besorolásnál két feltételnek kell megfelelni:

a variáns genetikai változásai várhatóan vagy bizonyítottan változtatnak a vírus alapvető jellemzőin (terjedés, betegség súlyossága, immunválasz kikerülése),

több országban terjed, egyre több esetben azonosítják, így globálisan egyre nagyobb veszélyt jelent.

A második kategóriába tartozó variánsokra legalább egy igaz az alábbiak közül:

gyorsabban terjednek,

új típusú klinikai tüneteket okoznak,

csökkentik a közegészségügyi intézkedések, a vakcinák vagy a betegség kezelési módszereinek hatékonyságát.

Az emlegetett variáns több mint harminc mutációval rendelkezik a tüskefehérjében, ami megváltoztathatja a vírus viselkedését. 

Forrás: Blikk.hu, 444.hu
Címlapkép: Pixabay

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@KisTehen: Mégis a Sinósok vannak kórházban, ahogy náluk a legrosszabb az antitest szám is.
Nessy
A mi belügyeinkbe ne avatkozzon bele se az Unió,se a WHO! Ne küldjön ajánlásokat! Majd Orbán és külügyérünk, mint fő virológusok eldöntik, hogy fertőz e vagy sem az új vírus! Halott fertőzött már nem reklamál!
Nessy
@KisTehen:Vagy konzultált a javasasszonnyal, aki kivetette kártyán a járvány alakulását! :-)
jesz
Aszongya:..."a WHO összeül"... oszt vég nélkül fingot reszelnek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.