Már csak november 30-ig a Brit Nemzetközösség tagja.

Hivatalos: II. Erzsébet elvesztett egy országot, Barbados elszakad a brit monarchiátólFotó: Randy Brooks / AFP

November 30-tól tehát a karibi szigetország elszakad a Brit Nemzetközösségtől és köztársasággá alakul. Így Erzsébet királynő már nem lesz az ország uralkodója – írja a hvg.hu.

Károly herceg el is látogatott Barbadosra, miután meghívták, hogy személyesen kövesse figyelemmel az eseményt. Egyesek viszont azt követelik tőle, hogy kérjen bocsánatot a brit királyi család nevében az őseik szerepe miatt a rabszolgakereskedelemben. 

Barbados még 1966. november 30-án lett független állam, azonban II. Erzsébet továbbra is államfője maradt, idén november 30-ig. A karibi szigetország most államformát vált, amit korábban, 1998-ban, egy alkotmányfelülvizsgálat eredményeképpen már javasoltak. A két évtizeddel később megvalósuló köztársasággá alakulás jegyében, 2021. október 21-én a parlament megválasztotta az ország első elnökét. Dame Sandra Mason jelenlegi főkormányzó november 30-i elnöki eskütétele egybeesik az ország függetlenné válásának 55. évfordulójával.

Forrás: hvg.hu
Fotó: Randy Brooks / AFP

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
egy újabb szegény volt gyarmati ország lázadt fel? Már kifosztották őket, nincs mit ellopni, megadják az üveggolyót amivel kárpótolják a vérrel írt történelmüket..persze nemnaz angolok vérével...milyen érdekes.

Méghogy a királynő elvesztett egy országot?..eddig szívták a vérüket
ESCOBAR
Lassan véget ér a brit nemzetközösség imázsa!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.