Már nemcsak a NASA szeretne reaktort építeni a Holdon.

Kína is atomerőművet épít a Holdon, nagyobbat, mint a NASAFotó: Pexels

A jövőbeni űrmissziókhoz használható atomerőmű tervezésébe kezdtek kínai szakemberek az ország űrügynökségével – írja a hvg.hu a South China Morning Post (SCMP) cikke alapján. A létesítmény pontos helyét nem tették közzé, de az már most látszik, hogy a projekt nagyban hasonlít arra, amin a NASA dolgozik.

Az amerikai űrhivatal egy, a Holdon működő atomreaktort szeretne megvalósítani. Ennek segítségével az égitestre visszatérő és ott bázist kialakító űrhajósok egy állandó és stabil energiaforráshoz jutnának.

A NASA által tervezett reaktor „mindössze” 40 kilowatt energiát lesz képes megtermelni. A kínai változatot legalább egy megawattosra tervezik.

A SCMP szerint a kínai szakemberek nem is titkolják, hogy a munkát az amerikai projekt ihlette, de az nem ismert, hogy pontosan milyen időtávban gondolkodnak. A NASA – amely a reaktor megrendelőjeként van jelen – egy 10 éves fejlesztési időszakot határozott meg; ennyi idő alatt kellene tehát felépíteni és bekapcsolni a berendezést.

A Kínából érkező hírek szerint a műszernek néhány kritikus alkatrésze már elkészült, de ennél többet nem tudni.

Forrás: hvg.hu, South China Morning Post
Fotó: Pexels

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
temetőkben is van ilyen verseny.
nagyobb sírkövet kell állítani mint a szomszédé, mer...szoval nehogymá lemaraggyunk a mocskostól.
Nyírfa
Mit keresnek a Holdon atomerőművek? Komolyan mondom, isten mentsen attól, hogy az ember betegye valahová a lábát, mert csak tönkretenni tudja a természet művét. Hülye egók! Azt hiszitek, a technikai tudás birtokában a világ urai vagytok, pedig a valódi tudás, a bölcsesség fényévekre van tőletek! Felfogjátok, hogy, ha ráfáztok, az egész emberiség életét kockáztatjátok? Érdekel ez valakit?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.