Spanyolország korlátozza a beutazást hét dél-afrikai országból a koronavírus új, omikron elnevezésű variánsának terjedése miatt – jelentette be Isabel Rodríguez kormányszóvivő kedden Madridban.

A spanyol kormány döntése értelmében december 2-ától a Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Zimbabwe, Namíbia, Lesotho, Eswatini és Mozambik felől érkezők közül csakis a spanyol és az andorrai állampolgárok, valamint az ezekben az országokban letelepedési engedéllyel rendelkezők utazhatnak repülővel Spanyolországba.

Rajtuk kívül azok a tranzitutasok kapnak mentességet a korlátozás alól, akik a schengeni övezeten kívüli országba utaznak tovább Spanyolországból 24 órán belül. De a repülőtéri tranzitzónát ők sem hagyhatják el.

Az érintett országokból érkezőknek 72 órán belüli negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk még akkor is, ha beolttatták magukat koronavírus ellen.

Emellett a hazatérőkre tíz napos karanténkötelezettség is vonatkozik, amely alól a hetedik napon készült negatív PCR-teszt alapján kérhetnek felmentést.

A beutazási korlátozást egyelőre két hétre rendelte el a spanyol kormány azzal a megjegyzéssel, hogy a döntés a járványhelyzet függvényében meghosszabbítható.

A dél-európai országban eddig két esetben azonosították az omikron variánst. Mindkét fertőzött a Dél-afrikai Köztársaságból érkezett Amszterdamon keresztül a spanyol fővárosba.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.