„Nagy valószínűséggel” az omikron variánssal fertőződött meg két, Dél-Afrikából érkezett román állampolgár. Az egyikük koronavírus-tesztje pozitív is lett a bukaresti katonai repülőtéren – közölte csütörtökön Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Már Romániában is jelen lehet az omikron variánsFotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

A román kormány vasárnap döntött arról, hogy különjáratot indít Johannesburgba, amely visszahozza azokat a román állampolgárokat, akik a dél-afrikai térségben rekedtek, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus ragályosabbnak tartott, omikronnak nevezett változatának megjelenése miatt – írja az MTI.

A bukaresti katonai repülőtérre kedden megérkezett gép hetven – azonnal letesztelt és karanténba küldött – utasa közül három koronavírus-tesztje lett pozitív:

ezeket a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzésnek vetették alá a bukaresti Cantacuzino Immunológiai és Közegészségügyi Kutatóintézetben, de ennek eredményére általában több napot kell várni.

Az egészségügyi miniszter csütörtökön újságírók érdeklődésére válaszolva vélekedett úgy, hogy az omikron variánsról lehet szó két Dél-Afrikából hazatért utas esetében,

ugyanis az ő mintájukon már a szekvenciális eljárás elején több mutációt fedeztek fel.

Rafila hozzátette: egy Vaslui, illetve egy Brassó megyei utasról van szó, mindketten tünetmentesek és be vannak oltva, akiket otthoni karanténban tartanak orvosi megfigyelés alatt. A harmadik pozitív tesztet a nagybányai rögbicsapat egyik tagjánál mutatták ki.

Forrás: MTI
Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
És erdélyi ""ingázós testvéreinkre"", miként eddig, most is bízvást számíthatunk. Légyen bármennyi fertőzött, azok itt mindig ""szivesen látott honfitársaink"".
Vér a vérünkből, vírusgazdák a leendő hazai vírusterjesztőink között.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.