Pozitronbesugárzással gyorsítanák a radioaktív izotópok lebomlását !! Ha ez igaz, akkor ez az évszázad felfedezése. Irgalmatlan mennyiségű atomhulladék halmozódott fel, kétezernél több atombombát robbantottunk már fel és a robbantások helyszínei máig lakhatatlannak minősülnek, Bikini, Mururoa, algériai sivatag, Új Mexikói sivatag

Forrás: msn.com
Feltöltő: Peller Anikó
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Már csak két kérdés van: hogyan állítunk elő ipari mennyiségben pozitront és mi lesz a felszabaduló energiával?...
Peller Anikó
@Qqberci: Van egy sokkal fontosabb kérdés is, vajon igaz lehet-e a hír?

De például a Cs137 felezési ideje 30 év. Ha sikerülne egy pozitront belelőni a magba akkor egy Ba137 izotóppá alakulhatna, ami stabil, nem radioaktív elem. A pozitron a magból kilopna egy elektront, amivel ő annihilálódna. A cézium137 amúgyis elköpköd egy egy elektront de csak lassan, mivel a felezési idő 30 év.

Le vagyok bénulva, hogy erre miért nem én jöttem rá, pedig földönkívüli technológiával az idegenek képesek semlegesíteni a radioaktivitást. Hát lehet pont így.
Peller Anikó
@Qqberci: Másik,

a Sr90 felezési ideje 29 év, szintén bétasugárzó, vagyis elektron szabadul ki a magból. Pozitronbefogással Y90, Ytterbium90 keletkezhet ami már csak 3 napos felezési idejű, szintén bétasugárzó ami végül Cirkónium90 stabil maggá alakul így néhány hét alatt.

@KisTehen: Ok, fel tudok ajánlani érte 2 kg protont :)
Qqberci
@Peller Anikó: "Van egy sokkal fontosabb kérdés is, vajon igaz lehet-e a hír?"

Ez nem kérdés :-)))...

Lölő már alapítja a debreceni pozitrongyárat...
Rizikó
A rádium felezési ideje 2500 év, a plutóniumé 120.000 év. Lehet sugározgatni és varázsolni!
Peller Anikó
@Rizikó: Ha ugyanannyi darab te fajta plutónium van egységnyi talajban mint pl cézium137 akkor a cézium pont 4000-szer veszélyesebb mint a Pu a bomlások száma alapján. Egyébként melyik plutóniumra gondoltál? Mert én nem találok 120 000 év felezési idejűt.
Persze a veszélyességet számos más tényező is befolyásolja, pédául az, hogy megetted e vagy nem.

A rádium is 1600 év felezési idejű, alfasugárzó de nagyon kis mennyiségben képes elektront is kilőni. Így ha pozitront venne fel átalakulhatna tórium226 izotóppá, ami már csak fél órás felezési idejű.
Rizikó
@Peller Anikó: Elnézést! Azt hiszem 12000 év a plutónium. Nem olvastam hozzá, csak erre emlékeztem. A rádiumban is igazad van.
Az bizonyos, hogy miután lebomlottak a rövid felezési idejű anyagok, a hosszúak még tovább mérgeznek. Nem is tudom, hány ezer év kell, hogy a Bikini atoll újra lakható legyen!
Peller Anikó
@Rizikó: A legstabilabb plutónium 80 millió éves felező.

Az atomrobbantások után néhány helyen teljes földcserét csináltak, viszont minél hosszabb a felezése valamelyik izotópnak, annál kevésbé veszedelmes, de természetesen egyik radioaktív izotópra sincsen szükségünk. Egyébként a radon terhelés ami számottevő lehet, mert szabadon diffundál a földkéregben és rövid a felezési ideje (pár napos). Ezért ha belélegzed akkor az szinte teljes egészében a testedben bomlik le.

Na most amit írtál a Bikiniről, ezért is lenne fontos, ha a cikk igazságot írna, mert akkor nem kellene várni ezer éveket a tisztulásra. Akár néhány hét vagy hónap elég lehetne.
Rizikó
@Peller Anikó: Veszélye ennek a módszenek az atomfegyverek lokális bevetésének a lehetősége, hiszen mentesíthető a terület.
Peller Anikó
@Rizikó: Van benne logika, de az atombomba nagyon kockázatos, mivel pillanatok alatt eszkalálódhat, túl sok ország birtokol atomfegyvert, elég a zakkant trumpra gondolni, india, pakisztán is rendelkezik, meg aztán az ékoriui elmebeteg disznó és a francok mega brittek is. És izrael, kína na megaz orosz. Nagyon nagy veszély ez, az emberek őrültek, ráadásul a Föld végletesen túlnépesedett.

Kb 15 ezer robbanófej lehet a világon amiből a két nagyhatalom, az us és a su birtokol 7 - 7 ezret.

Ha csak a tíz százalékát elpufogtatják már nem lesz senki aki képes lenne védekezni a dekontaminációval.
Rizikó
@Peller Anikó: Úgy tudom, Trump is fenyegetőzött lokális atomcsapással!
Peller Anikó
Az amerícium241 ugyan alfasugárzó 400 éves felezési idővel, de ha képes lenne pozitront megkötni akkor például Cm241, kűrium241 alakulhatna ki, ami már csak 1 hónapos felezési idejű lenne.

A 3 izotóp példát innen vettem:

www.exlterra.com/press-release/official-results-show-that-exlterras-revolutionary-technology-can-neutralize-radioactivity-from-chernobyl-2/

Egészen döbbenetes távlatokat nyitna a radioaktív hulladék pozitronkezelése (ha igaz lenne).
r2d2
Hááááááááááát! Akkor nem a természetes háttérsugárzás az oka a daganatos betegségek megduplázódásának ... évtizedenként?!
csipetke
Kb 15 km-re van tőlünk a püspökszilágyi atomtemető. Nálunk a főtéren egy futófény-szalagon lehet folyamatosan olvasni,hogy épp mekkora a háttérsugárzás. Püspökszilágy környékén az összes település kap egy szabadszemmel jól látható összeget,és ezenfelül is támogatnak járdaépítést,ezt-azt. Ha ez így van,ahogy a cikk írja,az tökjó,mert előbb szabadulunk meg a használt cuccoktól
Qqberci
@Peller Anikó: "a radon terhelés ami számottevő lehet, mert szabadon diffundál a földkéregben"

Off: egy magyar srác Olaszországban olyan rendszereket fejleszt, amik a radon-emisszió mérésével hivatottak előrejelezni a földrengéseket...
Peller Anikó
@Qqberci: Mivel a földrengés előrejelzés csaknem kizárólag a földrengések szaporaságának megfigyelésével történik, így lehet benne logika, mivel a kéreglemezek fészkelődésével vagy akár nyomásváltozásaival változhat a radonkibocsátás esetleg.

Nagyon nehéz a földrengések előrejelzése, statisztikák alapján akár több százéves intervallumokat lehet megadni, ezért akár hasznos is lehet a projekt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.