A napi.hu számolt be arról, hogy még le sem adták, de hatalmas vihart kavart annak a dokumentumfilmnek az előzetese, amelyben azzal vádolják meg a Pfizert, hogy tudatosan ásta alá a bizalmat a versenytárs AstraZeneca Covid-19-es védőoltásával kapcsolatban és saját vakcináját az előállítási költségek sokszorosáért értékesíti.

Vakcinaháború: Súlyos vádak érték a Pfizer
Fotó: Pixabay

A filmet a brit Channel 4 tévécsatorna készül leadni arról, hogy hogyan ásta alá a Pfizer tudatosan az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának hitelességét azért, hogy a saját, sokkal drágább oltóanyagának csináljon kedvezőbb piaci pozíciót.

A brit DailyMail cikke szerint a "Vakcinaháborúk: az Igazság a Pfizerről" című dokumentumfilmben többek között azzal vádolják meg a Pfizert, hogy szakértőket fizetett meg azért, hogy versenytársa, az AstraZeneca vakcinájának rossz hírét keltsék.

Állítólag támogatott egy olyan prezentációt, amelyben az előadók azt állították, hogy az AstraZeneca Covid-19 ellenes védőoltása rákot okozhat és nem biztonságos immunszupresszált páciensek számára.

A cikk szerint az említett beszédet egy kanadai továbbképzésen tartották. 

A Pfizer hevesen tagadja, hogy megpróbálta volna aláásni az AstraZeneca oltásának hitelességét és szerintük az említett prezentációt tévesen kötik hozzájuk, azt ugyanis egy harmadik fél készítette.

A Pfizer szerint az általuk támogatott harmadik fél egy olyan ügynökség volt, amely saját tudományos bizottsággal rendelkezik és amely oktatási programot szervezett a cég vakcinájának kanadai engedélyezését követően.

A Pfizer visszautasított minden olyan feltételezést, hogy megpróbálták volna aláásni mások tudományos eredményeit. 

A film másik erős állítása szerint a Pfizer által a brit kormánynak szállított oltások előállítási költsége alig 76 penny (kb 330 forint), míg a gyógyszercég ezért adagonként 22 fontot (9460 forint) számláz, azaz közel 30-szoros profitrátával dolgozik.

A Pfizer szerint a 76 cent durván pontatlan becslés, s nem veszi figyelembe a klinikai vizsgálatok és a globális tömeggyártás költségeit. Az Európai Unió ennél valamivel kedvezőbb áron jut a Pfizer oltóanyagához.

Az AstraZeneca vakcináját annak előállítási költségén kínálta, ez 3,6 fontot, mintegy 1550 forintot jelent adagonként, ami a Pfizer oltás árának alig több, mint hatoda. 

Forrás: napi.hu
Címlapkép: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"saját vakcináját az előállítási költségek sokszorosáért értékesíti."

Akkor még ehhez tessék hozzáadni a fejlesztésre elment évtizedek költségét...
Sámannus
Nem úgy ám a matyarok, nekik semmi közük sincs mi mennyi meg hogy. Gyenge fosástól is romlik a forintocska hát még a lélegeztetők árától!
Pálinkás Pál
ki gondolta volna hogy ilyenre vetemednek?...elvégre bourla készül a karácsonyra...kuruc.info/r/64/237122/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.