Egy ellenzéki tüntetés kezdetén állította elő a rendőrség.

Előállították Robert Fico volt szlovák miniszterelnököt Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Az MTI a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségtől értesült, hogy Robert Fico volt szlovák miniszterelnököt, a legnagyobb ellenzéki párt, az Irány (Smer-SD) elnökét Pozsonyban közvetlenül azelőtt vették őrizetbe, hogy megkezdődött a párt által bejelentett tiltakozó menet, amit a kormány politikájának bírálatára szervezett.

A tüntetéssel – amelyet „a demokrácia végét jelző gyászmenetnek” hirdettek meg – az ellenzéki párt az Eduard Heger vezette kabinet politikája és legfőképpen az ellen kívánt tiltakozni, hogy nem vált lehetővé annak az előrehozott választásokat célzó népszavazásnak a kiírása, amelyet az ellenzék egy nagyjából hatszázezer aláírással megtámogatott petícióval akart elérni. Arról, hogy a népszavazást nem írja ki, még ősszel döntött Zuzana Caputová, szlovák államfő, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.

Az Irány több vezető képviselője a tüntetés ellehetetlenítését célzó lépésnek, törvénytelennek, egyesek "rendőrterrornak" minősítették a pártelnök rendőrségi előállítását. A pozsonyi kerületi rendőrség szóvivője az ügy kapcsán a szlovák hírügynökséggel csak annyit közölt, hogy Robert Ficót a büntetőeljárásokban illetékes szerv kérése alapján állították elő.

Szlovákiában jelenleg is érvényben van a korábban a koronavírus terjedésével összefüggésben bevezetett vészhelyzet, amelynek idején elvben tilos tömegmegmozdulások megtartása. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban nem egy ilyenre is sor került.

Forrás: MTI
Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
@csak úgy...: meg az osztrakok sem... meg a tobbi orszagban sem...
Csak nalunk...egyedul mi nalunk Magyaroszagon.
csipetke
Ó,Istenem! Bárcsak már mi is itt tartanánk...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.