Sajtószemlét tartott a Népszava.hu. A Times cikkére hivatkozva hívja fel a figyelmet a Boszniában eszkalálódó helyzetre. 

Háborúval fenyeget, hogy a boszniai szerbek vezére fokozta szakadár törekvéseit és ki akarja vonni a Republika Srpska képviselőit a köztársaság intézményeiből. A populista Dodik olyan válságot idézett elő, amelyre nem volt példa az 1995-ös Daytoni Békemegállapodás óta.

Senki sem figyel oda rá, pedig háború közeleg a közeli országban

Fotó: Facebook

A politikus, aki évtizedek óta meghatározó tényező a szerb kisebbségben, egykor a Nyugat liberális kedvence volt, de azután fokozatosan ráállt a nacionalista vonalra, és most már közel van Putyinhoz. A szerb országrész bosnyák alelnöke, Ramiz Salkic azt mondja, Dodik a fő felelős, amiért veszély fenyegeti az ország békéjét és stabilitását, és főleg az ő bűne a nagyarányú megosztottság is. Most pedig már nagyon közel jár ahhoz, hogy nyílt erőszak robbanjon ki, mert célja a szerb közösség leválása, az pedig harcokhoz vezetne.

Ezzel szemben Dodik azt bizonygatta a lap tudósítójának, hogy hiba volt a soknemzetiségű állam megalapítása, mert látnivaló, hogy a közös irányítás nem működik. Önmagát úgy jellemezte, hogy csupán a nemzetközi közösség beavatkozásának igyekszik véget vetni. Szerinte vissza kell térni a csaknem 30 évvel ezelőtti alkotmányhoz és az autonóm körzetekre kell rábízni a hatalom jó részét. Azt állította, hogy nem szorgalmazza az egyesülést Szerbiával, csupán a mostani határokon belül nagyobb önállóságot szeretne a szerb etnikumnak.

Hozzátette, hogy a bajokat a nemzetközi fellépés idézte elő, és Bosznia-Hercegovina Európa egyetlen gyarmata. Idegenek irányítják, akik megpróbálják ráerőszakolni elképzelésüket az országra. A szerbek egyébként úgy érzik, hogy kollektív büntetés áldozatai, míg a másik két nemzetiség háborús bűnösei sokkal enyhébb elbánásban részesültek. Továbbá, hogy sokkal jobb volna, ha önálló államuk lenne.

Forrás: Népszava.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
@Rizikó: ma, 19:14
Az biztos "boldogulást" jelent a népnek,ha kirobban egy háború.Sőt,a hatáját is nagyon szeretheti,egy háboru kirobbantásával,ami halált.éhezést,és végtelen nyomort hoz a népre.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rizikó
@kulabombaafityiszre: Soha nem a hazafiak robbantanak ki háborút.
Gauntlet
@Rizikó: A soviniszta nacionalistákra mit mondasz? Fasisztákra, nácikra? Ők mind nagy hazafinak mondták magukat! Aztán mi lett belőle!
Rizikó
@Gauntlet: Mi lett? Legyilkolták őket a globalonácik!
Istenakinincsen
@Rizikó: Háborút szeretnél te idióta?Az ilyen féleszű felnőttek miatt játszanak katonásdit a gyerekek.
Rizikó
@Istenakinincsen: Hess proli! Kötözködj a nő rokonaiddal.
Istenakinincsen
@Rizikó: Jajj te kis hamis.Veled akarok kötözködni.Belédszerettem:)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.