A jobboldali PiS-kormány ugyanis pénteken váratlanul átnyomta a lengyel szejmen a korábban már felvetett törvényjavaslatát, amely a külföldi tulajdonú médiacégek életét nehezíti meg Lengyelországban.

Több ezren tüntettek több városban is vasárnap Lengyelországban azt követően, hogy pénteken a parlament kissé váratlanul újra elővette a korábban leszavazott törvénytervezetet, amely a külföldi tulajdonban lévő médiacégek működését nehezíti meg, és a kormánytöbbség ismét megszavazta azt – írta meg a Guardian cikke nyomán a 24.hu.

Ezrek tüntettek szerte Lengyelországban a szabad médiáért és a kormány ellen

Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

A cikk szerint a tüntetők azt követelték Andrzej Duda köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a törvényt, mert azzal a kormány korlátozná a sajtószabadságot. A törvény hatálybalépéséhez ugyanis szükség van a köztársasági elnök aláírására is. 

A törvényjavaslat lényege, hogy a külföldi tulajdonú médiacégek működésének feltételein szigorítanak, ami leginkább az amerikai Discovery Inc. által működtetett, Lengyelországban a legnépszerűbbnek számító TVN24 fennmaradását veszélyezteti. 

Rafal Trzaskowski varsói polgármester, korábbi ellenzéki elnökjelölt beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szigorítással nemcsak egy tévécsatornáról van szó, mert a kormányon lévő jobboldali PiS (Jog és Igazságosság) az internetet is cenzúrázná, és kísérletet fognak tenni minden független információforrás megszüntetésére, amit nem szabad hagyni. 

Az elnöki palota előtt volt a legnagyobb tüntetés, ahová sokan lengyel és EU-s zászlókkal érkeztek és szabad médiát követeltek. Krakkóban is sokan vonultak az utcára, ott a szabad média követelése mellett a TVN mellett is kiálltak, de "szabad Lengyelország, szabad emberek, szabad média" feliratú táblát is lehetett látni. A cikk szerint helyi idő szerint vasárnap este 8:20-ig több mint 1,5 millió ember írta alá a petíciót a TVN24 védelmében. 

A PiS már korábban is jelezte többször, hogy túl nagynak tartják a külföldi tulajdonban lévő médiavállalatok arányát az országban. Az Európai Bizottság szerint az új törvénnyel a kormány aláássa a jogállamiságot és a demokratikus értékeket Lengyelországban. Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke már korábban közölte, hogy amint hatályba lép a törvény, fel fognak lépni ellene.

Forrás: theguardian.com, 24.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Emmersson71
Ilyenkor miért nem néznek át egy kis tüntetés erejéig kis hazánkba is?! Itt is lehetne tiltakozni a médiaszabadságért, ugyanis egyszerűen fullasztó ez a baloldali médiatúlsúly!
Emmersson71
@ómió: "A sivatagban nem kell megölni senkit, elég ha elveszik a kulacsát!"
/Senki Alfonz/
Rizikó
A külföldről fizetett felforgatók felhecceltek egy kisebb csoportot! Na ez a hír lényege!
lusta
A petíciót eddig két és félmillióan írták alá.
Duda jelenleg Ukrajnában van.
Ha aláírja, neki annyi. Aránylag fiatal, 49 éves. A második, utolsó ciklusát tölti. Utána a nemzetközi politikában gyakorlatilag megszűnik létezni, amiről az amerikaiak majd gondoskodnak.
kereső
Nálunk meg sem karcolta a füleket a mediaworks, a kesma létrehozása.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.