Az ellenzék kulcsfiguráinak ügyvédje és az igazságszolgáltatás kormányzati ledarálása ellen küzdő ügyész telefonját is meghekkelték. 

Az AP hírügynökség cikke szerint – melyet a Telex szemlézett – a lengyel kormány két komoly ellenfelének mobiltelefonját is meghekkelték a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel. Roman Giertychet, aki az ellenzéki kulcsfigurák ügyvédje, a 2019-es választás előtti hetekben figyelhettek meg, a másik szereplőt, az igazságszolgáltatás kormányzati bedarálása ellen küzdő Ewa Wrzosek ügyészt viszont idén a hírek szerint.

Lengyel ellenzékiek ellen is bevetették a Pegasus-kémszoftvert

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Mindkettőjük telefonján megtalálta ugyanis az NSO Group szoftverének a nyomait a Citizen Lab nevű kezdeményezés, és bár a szervezet azt nem tudta megmondani, hogy kitől érkezett a megrendelés a megfigyelésre, az NSO csak és kizárólag kormányok számára értékesíti a szoftvert (amit elvileg csak bűnözők és terrorgyanús személyek ellen lehetne használni), így azért nem nehéz azt feltételezni, hogy a lengyel kormány állhat az ügy mögött. 

A Telex cikke szerint 2019-ben a kormánykritikus TVN televízió (ami ellen a lengyel kormány az utóbbi hónapokban szinte már nyílt háborút indított, a múlt hét péntekén elfogadták azt a korábban már kritizált törvénytervezetet a szejmben, ami a külföldi tulajdonú lengyel médiavállalatok működését szigorítja meg – ez ellen vasárnap több ezren tüntettek) bizonyítékot talált arra, hogy a lengyel kormány korrupcióellenes ügynöksége több mint 8 millió dollárt (körülbelül 2,6 milliárd forintnak felel meg) költött telefonos kémprogramokra. A jelentést a korrupcióellenes ügynökség ezt cáfolta, de Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kissé kétértelműen fogalmazott, mikor azt mondta, "idővel minden tisztázódni fog. 

Telefon az ágy mellett és a gyóntatófülkében

Roman Giertych ügyvéd telefonját legalább 18 alkaolmmal törték fel 2019 utolsó négy hónapjában a Citizen Lab kutatása szerint – Giertych ekkoriban Donald Tusk ügyvédje volt (aki 22007 és 2014 között lengyel miniszterelnök volt, jelnleg pedig a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform vezetője). Az ügyvéd ügyfele volt Radek Sikorski EP-képviselő is, aki a Tusk-kormányban a külügyminiszteri posztot töltötte be. 

A Citizen Lab vezető kutatója, John Scott-Railton szerint szinte óráról órára figyelték meg Giertychet a kémszoftverrel. Az ügyvéd elmondása szerint telefonja mellette volt a hálószobában és vele volt, mikor gyónni ment, vagyis szerinte teljes egészében követték az életét. 

A cikk szerint a legintenzívebb megfigyelés a 2019. októberi parlamenti választás előtti pár hétben érte az ügyvédet, ekkor Sikorskit képviselte, valamint egy osztrák építési vállalkozót, aki a lengyel kormányt perelte. 2020-ban egyébként a korrupcióellenes ügynökség házkutatást is tartott nála, ezt később a lengyel bíróságok illegálisnak nyilvánították. 

Ewa Wrzosek ügyész tavaly kezdeményezett vizsgálatot, hogy a koronavírus első hullámakor, 2020 tavaszán az elnökválasztás levezénylése mennyire veszélyztette a választók és szavazók egészségét. Az ügyet azonban elvették tőle és olyan városba helyezték át, amelyről azt sem tudta, hogy hol van – írja a Telex. Wrzosek ennek ellenére visszatért Varsóba, és többször is bírálta a kormányt interjúkban – ekkor törték fel a telefonját először.

Az ügyészt még az Apple értesítette novemberben arról, hogy feltörték a készülékét, emiatt hivatalos panaszt is tett a lengyel igazságügyi szervek felé Wrzosek. Állítása szerint senkit nem vontak felelősségre, mert ugyanazok a hatóságok vizsgálták az ügyét, akik a telefonját is feltörték. 

Stanislaw Zaryn lengyel nemzetbiztonsági szóvivő az AP kérésére egyébként sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a feltételezést, hogy a lengyel kormány állna az ügyek mögött. Arra sem válaszolt, hogy a lengyel kormány az NSO ügyfele-e, vagy sem. 

Zaryn válaszainak beérkezése előtt pár órával egy lublini tartományi ügyész elrendelte Roman Gierych ügyvéd letartóztatását egy pénzügyi bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozásra hivatkozva. A nemzetbiztonsági szóvivő nem nyilatkozott, hogy a két ügy összefügg-e egymással, és csak annyit tett hozzá, hogy Lengyelországban csak bírósági végzés után végezhetnek megfigyelést. 

„Az a feltételezés, hogy a lengyel szolgálatok politikai küzdelmek miatt operatív módszereket alkalmazzanak, megalapozatlan”

– írta Zaryn az AP-nek.

Forrás: apnews.com, telex.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szép új világ
Érdekes fejlemény, mert eddig határozottan állították, hogy az uniós országok közül csak Magyarország rendelt az NSO Group szoftveréból. Lehet, hogy Orbán kisegítette a lengyel barátait?
Havanagi
A lengyelek másolják a haver mintáját,ugyanaz zajlik,mint Magyarországon.Kérdés,hogy ott mennyire birka a nép.
134.bátor
Ott sem tud megbukni az a moslèk kormány...
ómió
Az ottani efftársakat is "báncsa a Pegazus"? Vagy ott is elég csak ezt hazudni?
Pipás
@ómió: Beszélj magyarul, te véglény!
ómió
@Pipás: Növessz agyat, bolsiék elmebetege, vagy kérj donációt, hogy megértsd, amit olvastál!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.