Az ellenzék kulcsfiguráinak ügyvédje és az igazságszolgáltatás kormányzati ledarálása ellen küzdő ügyész telefonját is meghekkelték. 

Az AP hírügynökség cikke szerint – melyet a Telex szemlézett – a lengyel kormány két komoly ellenfelének mobiltelefonját is meghekkelték a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel. Roman Giertychet, aki az ellenzéki kulcsfigurák ügyvédje, a 2019-es választás előtti hetekben figyelhettek meg, a másik szereplőt, az igazságszolgáltatás kormányzati bedarálása ellen küzdő Ewa Wrzosek ügyészt viszont idén a hírek szerint.

Lengyel ellenzékiek ellen is bevetették a Pegasus-kémszoftvert

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Mindkettőjük telefonján megtalálta ugyanis az NSO Group szoftverének a nyomait a Citizen Lab nevű kezdeményezés, és bár a szervezet azt nem tudta megmondani, hogy kitől érkezett a megrendelés a megfigyelésre, az NSO csak és kizárólag kormányok számára értékesíti a szoftvert (amit elvileg csak bűnözők és terrorgyanús személyek ellen lehetne használni), így azért nem nehéz azt feltételezni, hogy a lengyel kormány állhat az ügy mögött. 

A Telex cikke szerint 2019-ben a kormánykritikus TVN televízió (ami ellen a lengyel kormány az utóbbi hónapokban szinte már nyílt háborút indított, a múlt hét péntekén elfogadták azt a korábban már kritizált törvénytervezetet a szejmben, ami a külföldi tulajdonú lengyel médiavállalatok működését szigorítja meg – ez ellen vasárnap több ezren tüntettek) bizonyítékot talált arra, hogy a lengyel kormány korrupcióellenes ügynöksége több mint 8 millió dollárt (körülbelül 2,6 milliárd forintnak felel meg) költött telefonos kémprogramokra. A jelentést a korrupcióellenes ügynökség ezt cáfolta, de Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kissé kétértelműen fogalmazott, mikor azt mondta, "idővel minden tisztázódni fog. 

Telefon az ágy mellett és a gyóntatófülkében

Roman Giertych ügyvéd telefonját legalább 18 alkaolmmal törték fel 2019 utolsó négy hónapjában a Citizen Lab kutatása szerint – Giertych ekkoriban Donald Tusk ügyvédje volt (aki 22007 és 2014 között lengyel miniszterelnök volt, jelnleg pedig a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform vezetője). Az ügyvéd ügyfele volt Radek Sikorski EP-képviselő is, aki a Tusk-kormányban a külügyminiszteri posztot töltötte be. 

A Citizen Lab vezető kutatója, John Scott-Railton szerint szinte óráról órára figyelték meg Giertychet a kémszoftverrel. Az ügyvéd elmondása szerint telefonja mellette volt a hálószobában és vele volt, mikor gyónni ment, vagyis szerinte teljes egészében követték az életét. 

A cikk szerint a legintenzívebb megfigyelés a 2019. októberi parlamenti választás előtti pár hétben érte az ügyvédet, ekkor Sikorskit képviselte, valamint egy osztrák építési vállalkozót, aki a lengyel kormányt perelte. 2020-ban egyébként a korrupcióellenes ügynökség házkutatást is tartott nála, ezt később a lengyel bíróságok illegálisnak nyilvánították. 

Ewa Wrzosek ügyész tavaly kezdeményezett vizsgálatot, hogy a koronavírus első hullámakor, 2020 tavaszán az elnökválasztás levezénylése mennyire veszélyztette a választók és szavazók egészségét. Az ügyet azonban elvették tőle és olyan városba helyezték át, amelyről azt sem tudta, hogy hol van – írja a Telex. Wrzosek ennek ellenére visszatért Varsóba, és többször is bírálta a kormányt interjúkban – ekkor törték fel a telefonját először.

Az ügyészt még az Apple értesítette novemberben arról, hogy feltörték a készülékét, emiatt hivatalos panaszt is tett a lengyel igazságügyi szervek felé Wrzosek. Állítása szerint senkit nem vontak felelősségre, mert ugyanazok a hatóságok vizsgálták az ügyét, akik a telefonját is feltörték. 

Stanislaw Zaryn lengyel nemzetbiztonsági szóvivő az AP kérésére egyébként sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a feltételezést, hogy a lengyel kormány állna az ügyek mögött. Arra sem válaszolt, hogy a lengyel kormány az NSO ügyfele-e, vagy sem. 

Zaryn válaszainak beérkezése előtt pár órával egy lublini tartományi ügyész elrendelte Roman Gierych ügyvéd letartóztatását egy pénzügyi bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozásra hivatkozva. A nemzetbiztonsági szóvivő nem nyilatkozott, hogy a két ügy összefügg-e egymással, és csak annyit tett hozzá, hogy Lengyelországban csak bírósági végzés után végezhetnek megfigyelést. 

„Az a feltételezés, hogy a lengyel szolgálatok politikai küzdelmek miatt operatív módszereket alkalmazzanak, megalapozatlan”

– írta Zaryn az AP-nek.

Forrás: apnews.com, telex.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Érdekes fejlemény, mert eddig határozottan állították, hogy az uniós országok közül csak Magyarország rendelt az NSO Group szoftveréból. Lehet, hogy Orbán kisegítette a lengyel barátait?
Havanagi
A lengyelek másolják a haver mintáját,ugyanaz zajlik,mint Magyarországon.Kérdés,hogy ott mennyire birka a nép.
134.bátor
Ott sem tud megbukni az a moslèk kormány...
ómió
Az ottani efftársakat is "báncsa a Pegazus"? Vagy ott is elég csak ezt hazudni?
Pipás
@ómió: Beszélj magyarul, te véglény!
ómió
@Pipás: Növessz agyat, bolsiék elmebetege, vagy kérj donációt, hogy megértsd, amit olvastál!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.