Az eredmények bíztatóak, de azért nem árt továbbra is óvatosnak maradni.

A brit egészségügyi biztonsági ügynökség elemzései azt vizsgálták, hogy milyen arányban kerülnek kórházba és intenzív osztályra az omikron variánssal megfertőződöttek – írja a 444.hu. Dél-afrikai, dán, skót és angol adatokat vettek alapul.

Eszerint az omikronnal megfertőződötteknél 31-45 százalékkal kisebb az esély, hogy kórházi sürgősségi osztályára menjenek, mint azoknál, akik a korábbi variánsokat kapták el. Hogy valóban kórházi kezelésre is szorulnak, ott az omikronosoknál 50-70 százalékkal kisebb az esély, mint a korábbi variánsok esetében.

Ilyen arányban kerülnek kórházba az omikronnal fertőzöttek

Illusztráció!
Fotó: 123RF.com

Figyelmeztetnek ugyanakkor arra is, hogy ha sokkal többen kapják el a fertőzőbb omikront, akkor a kedvezők arányok ellenére is nagy nyomás alá kerülhet az egészségügy. (A briteknél rekordon van az új fertőzöttek száma, és nő a kórházban kezelt covidosok száma is.) Ráadásul most még főként fiatalok kerültek kórházba, a járvány nem érte el az idős korosztályt.

Megnézték azt is, hogy milyen védettséget adnak a vakcinák az omikron ellen. A két oltás „korlátozott védelmet” nyújt a megfertőződés ellen, de az emlékeztető oltás jelentősen javít ezen. 10 hét után ez a megerősített védelem 15-25 százalékkal csökken, de még mindig magasabb, mintha csak két oltás lenne. A súlyos betegségtől és a haláltól pedig továbbra is nagyon nagy eséllyel véd. 

Forrás: 444.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyar1
Honnan tudja egy átlagember, hogy náthás, köhög, fáj a torka vagy omikronos?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.