A vendéglátóhelyeken az állva fogyasztáshoz is szükségessé vált a koronavírus elleni védettségi igazolás Olaszországban, és országosan kötelezővé tették a szabadtéri maszkviselést a római kormány ünnepi járványintézkedéseivel, melyeket csütörtök este jelentettek be, miközben az omikron vírusvariáns aránya megközelítette a harminc százalékot.

Breaking! Olaszország szigorít: bezárják a diszkókat, a bárpultnál fogyasztott kávéhoz is védettség kell

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP

A járványmutatók ugrásszerű emelkedése miatt a Mario Draghi vezette kormány, korábbi bejelentéseinek megfelelően, tovább növelte az óvintézkedések szintjét.

Az utóbbi egy nap alatt végzett több mint 900 ezer tesztelésen több mint 44 ezer új fertőzöttet azonosítottak, nyolcezerrel többet, mint szerdán, és 168 beteg halt meg az egy nappal korábbi 146-hoz képest. December 14-én a napi esetszám alig haladta meg a húszezret.

A karácsony előtti kormányülésen hozott döntéseket Roberto Speranza egészségügyi miniszter hozta nyilvánosságra a televíziókban, rádiókban és az interneten élőben közvetített sajtótájékoztatón.

Az egész országban kötelezővé tették az orrot és szájat elfedő maszk viselését szabadtéren is hatéves kortól. Az intézkedés egyelőre január 31-ig érvényes. Zárt térben, például irodákban, üzletekben, mozikban, színházakban, sportlétesítményekben, játéktermekben, valamint a városi és a hosszabb távú tömegközlekedési eszközökön – így a vasúton és a repülőgépeken is – az FFP2 típusú maszkot kell viselni. A mozikban és a stadionokban megtiltották az étel- és italfogyasztást.

A vendéglátóhelyekre kizárólag védettségi igazolás birtokában lehet belépni, tehát legalább egy oltással, a betegségből történt felgyógyulás igazolásával vagy ezeket kiváltó negatív teszteredménnyel. Ez azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a védettségi igazolást nem csak asztalnál történő fogyasztás esetén kell felmutatni, hanem akkor is, amikor valaki a bárpultnál állva fogyaszt el egy csésze kávét vagy cappuccinót, ami az olaszok mindennapos életének szerves részét képezi.

A szigorítás értelmében február elsejétől a védettségi igazolás érvényességét a korábbi kilencről hat hónapra csökkentik. Az emlékeztető oltást pedig az utolsó adag vakcinától számított négy hónap múlva kell felvenni az eddigi öt helyett.

Külön korlátozások vonatkoznak a közelgő szilveszterre is: január 31-ig tilosnak számítanak a szabadtéri tömörüléssel járó események, ünneplés, koncertek.

Január 31-ig bezárják a diszkókat és táncolásra alkalmas más szórakozóhelyeket.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy megerősítik a határellenőrzést is, ami azt jelenti, hogy elsősorban a repülőtereken szigorítják az utasok ellenőrzését. Jelenleg az Olaszországba való belépéshez az Európai Unió tagállamaiból és ezeken kívülről érkezőkre is tesztelési kötelezettség vonatkozik a beoltottak számára is. Speranza kijelentette, hogy a január 10-ig tartó téli szünet végére pontos képet akarnak kapni az oktatási intézmények járványhelyzetéről, és ennek feltérképezésében a védelmi tárca is segítséget nyújt.

Lombardiában az utóbbi egy nap alatt végzett több mint kétszázezer tesztelésen közel 13 ezer beteget azonosítottak, ami a legmagasabbnak számít a járvány tavaly kezdődött terjedése óta. Az új fertőzöttek negyven százalékánál mutatták ki az omikron vírusvariánst.

Milánó városa első számú gócpontnak számít, mivel hét nap alatt az esetszám 135 százalékkal emelkedett.

Az egészségügyi tárca december 6-i közlése szerint az omikron az új betegek kevesebb mint egy százalékánál volt kimutatható. A csütörtöki adatok szerint a vírusvariáns jelenléte elérte a 28,2 százalékot.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Medvepapa
Ez az eb...t kormány még képes lesz megrendezni a férfi kézilabda EB-t i. A vírus tombolása idején. Remélem lesznek józan gondolkodású szurkolok akik lemondják a mérkőzés megtekintését a helyszínen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@Medvepapa: Nejem is pedagógus 3 Pfizerrel, nem mindenki egyforma. Amúgy meg sajnos az oltott is képes fertőzni, csak kisebb mennyiségben és rövidebb ideig, és amennyiben a család többi tagja is oltott, akkor az esetek zömében enyhe tünetekkel vészeli át mindenki.
Ludas Matyi
@Pálinkás Pál: nagy kamu es propaganda az egesz.
Most volt egy ismerösöm olaszban es semmifele zarlatok nincsenek!
Hataratlepes kizarolag PCR tesztel semmi mas!
Nyírfa
A képen az emberek egymás hegyén hátán, csütörtökön a piacunkon nemcsak tumultus volt, maszk nélkül is előfordultak.
Távolságtartás? Az mi fán terem? Kenyérért muszáj volt sorba állni, egy család a nyakamra állt, az anyuka közvetlen mellém, megkértem, ugyan már, legyen olyan kedves némileg távolabbra helyezni a súlypontját, ebből akkora veszekedés támadt, amihez csak nagyon ritkán vagyok partner. Miután papa, mama a kisgyerekük mellett élcelődött a gyávaságomon, elkapott a harctéri. Amit mondtam - pontosabban, kiabáltam-, attól elhallgattak.
Karácsony, szeretet, egymás iránt figyelmesség - ritka mint a fehér holló.

Vigyázzatok magatokra, egymásra, boldog karácsonyt!
Ludas Matyi
@Nyírfa: ismerös. A kasszaknal egymas seggebe allnak, mintha akarnanak sexualisan töled valamit. Amikor mar a leheletet ereztem egy gyökernek a nyakamban hatra szoltam, hogy sorry, de en hetero vagyok. Erre ram nezett a faszi es megkerdezte, hogy "az mi.?" IQ = 0,00
simmering73
@Ludas Matyi: Olaszország szigorít: bezárják a diszkókat. Nem bezárták a diszkókat. Érzed a különbséget?
Ludas Matyi
@simmering73: erzem a külömbseget suvi, de a baratomnak milanoban van egy Bar-Disco lokalja, akivel nap mint nap tartom a kapcsolatot es ök semmifele "jövöbeni" bezarasokrol nem tudnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Élő adásban vette elő a kígyóját Árpa Attila
Szórakozás - 2023. January 29., 15:27
Élő adásban vette elő a kígyóját Árpa Attila