Az ukrán tudományos akadémia szerint az eddig főként Oroszországban terjedő veszélyes alvariáns már jelen van Ukrajna hét megyéjében.

Ukrajnában egyre terjed a koronavírus delta mutánsának egy különösen fertőző és halálos alvariánsa – jelentette be pénteken az ukrán tudományos akadémia molekuláris biológiai és genetikai intézete.

Ukrajnában a koronavírus delta variánsának egy különösen fertőző és halálos almutációja terjed

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A főként Oroszországban elterjedt, AY.122 elnevezésű változatot már Ukrajna hét megyéjében azonosították. A közlemény szerint a kutatók a delta mutáns 12 különböző változatát azonosították Ukrajnában, az egészségügyi minisztérium alá tartozó népegészségügyi központtól kapott mintákban. "Ezek spektruma azonban eltér azokétól, amelyek novemberben terjedtek el az országban" – tették hozzá a szakértők. Jelentésük szerint a jelenleg Oroszországban aktívan terjedő delta AY.122 alvariáns új változatként jelent meg Ukrajnában. Ez az alvariáns fertőzőbb a delta többi változatánál, és súlyos, sok esetben halálhoz vezető szövődményeket okoz – mutattak rá a tudósok. Lehetségesnek nevezték azt is, hogy éppen ez az alváltozat felelős az Ukrajnában mért magas halálozási arányért.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 6647-tel 3 637 038-ra, az elhunytaké 248-cal 94 432-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 8500-zal 134 312-re csökkent. Az elmúlt napon 1646 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 296 090-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 240 976-an pedig még csak az első adagot kapták meg. A harmadik, emlékeztető oltást eddig 1389-en vették fel. Csütörtökön 113 882 embert oltottak be. A hivatalos statisztikában nincsenek adatok az ideiglenesen megszállt krími és Donyec-medencei területekről.

Forrás: mti.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Ludas Matyi: Remélem minden kétkedő átéli majd egyszer a covidot.
Ludas Matyi
@division: aki masnak vermet as, maga esik bele gombszem! Amit masnak kivansz
Ludas Matyi
@division: aki masnak vermet as, maga esik bele gombszem! Amit masnak kivansz az rajtad fog kicsapni!
Peller Anikó
"sok esetben halálhoz vezető szövődményeket okoz"

Jó, de mennyire sok esetben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.