A jövő évtől új nyilvántartásba veszik a terhességeket és a vetéléseket Lengyelországban. A nőjogi aktivisták attól tartanak, hogy az adatokat az abortuszon átesett nők ellen használják majd fel.

A szigorúbb abortusztörvény miatt sok nő már nem mer teherbe esni Lengyelországban

Fotó: pixabay.com

A lengyel törvények tiltják a terhességmegszakítást, és vannak, akiket emiatt zaklatnak is a hatóságok – pedig erre a lengyel jog nem hatalmazza fel a rendőrséget és az ügyészséget – írja a telex.hu.

A korábban is szigorú lengyel abortusztörvényt idén januárban tovább szigorították, most már akkor sem lehet megszakítani a terhességet, ha a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, vagy ha az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved.

„Mi, orvosok, azt szeretnénk, ha békén hagynának bennünket a politikusok”

– mondja a megszólaltatott nőgyógyász a Deutsche Welle videójában; a lódzi kórházban dolgozó orvosnak leginkább abból van elege, hogy a szakmája át van politizálva, az egészségügyet a politikusok saját céljaikra használják – mindkét oldal, mint mondja. Ő úgy látja, az új nyilvántartástól felesleges félni, de az valós probléma, hogy a szigorúbb abortusztörvény miatt sok nő már nem mer teherbe esni Lengyelországban, mert nem tudja, mit tegyen, ha kiderül, hogy a magzata beteg vagy súlyos genetikai rendellenességgel születik. Mások inkább kihagyják a kötelező vizsgálatokat, mert tartanak az eredménytől.

Forrás: telex.hu

Címlapkép: pixabay.com

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A polyák nőknél ugyanaz a hiba, mint nálunk. A velük, testükkel való törvényeket az a katolikus egyház hozza, amelyik a ministránsfiúkra szakosodott (gyerek, genetikai okok miatt kizárva, illetve azok a vén keresztények, akiknek már fel sem áll (gyerek dettó).
Viszont, miként Orbán is, szeretnek bekukucskálni a hálószobákba. És, mivel (itt) 133 puhapöcs ehhez elég, hát élnek is vele.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Csizmás Kond: Nem lehet elvetetni a beteg, életképtelen magzatot sem. Csak akkor végeznek abortuszt, ha az anya élete veszélyben van.
Csizmás Kond
@Málna: ..már változott minden és szerintem jobb ha mi is abbahagyjuk :)
csak úgy....
@Csizmás Kond: a világ változik,te butulsz a málna meg öregszik. :)
Málna
@Csizmás Kond: Szerintem rosszul tudod. Én legalábbis semmilyen változásról nem olvastam.
Csizmás Kond
@Málna: ...hát ez az, olvasni kell...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.