A szavazatok túlnyomó többségével megszavazta csütörtökön a lengyel szejm a második „inflációellenes pajzsnak” nevezett intézkedéscsomagot. Ennek keretében csökkentik, illetve felfüggesztik az üzemanyagok, az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját – írja az MTI.

Lengyelországban folytatódik az adócsökkentésFotó: RAFAL GUZ / PAP / AFP

A keddi kormányülésen elfogadott, az alsóházi jóváhagyás után most a szenátus elé kerülő tervezet mellett a 460 fős szejmben 438 képviselő szavazott. Ellenszavazatot senki sem adott le, két honatya tartózkodott, 20-an nem voltak jelen.

Az intézkedéscsomag szerint februártól július végéig nullára csökken az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfája.

Szintén hat hónapra szólóan lefaragják 8 százalékra az üzemanyagok áfáját, és 5 százalékra a távfűtés után kivetett áfát. Emellett július végéig meghosszabbítják a már január elejétől érvényes intézkedést, mellyel 23 százalékról 5 százalékra csökkentették az áram áfáját.

Mateusz Morawiecki kormányfő szerint az új csomag további mintegy 1,5 százalékponttal csökkentheti az inflációt, amely elemzések szerint az év közepén éri el 8 százalékos csúcsát.

Az intézkedések mintegy 11,6 milliárd zloty (910 milliárd forint) bevételkiesést jelenthetnek az állami költségvetés számára.

A november végi, szintén az üzemanyag-, energia- és gázárak adóit csökkentő első inflációellenes csomag és az új intézkedések összesen 15-20 milliárd zlotyval (1200 milliárd – 1600 milliárd forint) terhelhetik meg az idei büdzsét. Morawiecki kedden nagyon valószínűnek nevezte, hogy az év második felében módosítani kell majd a költségvetést.

Forrás: MTI
Fotó: RAFAL GUZ / PAP / AFP

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Az is valami? Nálunk meg befagyasztották a csirkefarhát árát.
namihami
Tudatosítjuk, nem az árat, hanem az ÁFÁ-t csökkentették.
Az nem ugyanaz, mint az orbáni megoldás. A termelő ott ugyanis megkapja a terméke tisztességes árát, csupán az állam haszna csökken.
szaboria1
Viktor mikor veszi észre, hogy a V4-ek már nem öt követik. Már ebben is a sereghajtók lettünk.
ómió
Pedig az áfacsökkentést "kereskedőék" mindig lenyelik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.