„Az imáink meghallgattak. Minden túsz él és biztonságban van” – írta Twitter-oldalán Greg Abbott texasi kormányzó, miután helyi idő szerint szombat este véget ért a Colleyville-i zsinagógában történt túszejtés. A rendőrök lelőtték a fegyveres túszejtőt – írja a CNN.

Egy terroristanő szabadon bocsátása érdekében ejtett túszokat Texasban a zsinagóga elleni támadó

Fotó: times of israel

A túszejtés szombat délelőtt kezdődött, a zsinagóga Facebook-oldala élőben közvetítette az istentiszteletet, amikor egy fegyveres férfi behatolt az épületbe. Tisztviselők a CNN-nek azt mondták, hogy átnézték a felvételt, ami alapján nyomokat tudtak gyűjteni az incidensről és az érintett személyekről. A férfi a zsinagógában négy embert, köztük a rabbit ejtette túszul, egyikőjüket több mint hat óra után szabadon engedte – mondta Dara Nelson, a Colleyville-i rendőrség őrmestere.

A többi túszt órákkal később szabadította ki az FBI különleges egysége, a beszámolók szerint az zsinagógánál lövéseket és vélhetően villanógránátok okozta robbanásokat lehetett hallani. A hatóságok közölték, hogy kiderítették a túszejtő személyazonosságát, ám azt egyelőre nem fedték fel a sajtó előtt. Matt De Sarno FBI-ügynök újságíróknak azt mondta, semmi nem utal arra, hogy a férfi szándékosan a helyi zsidó közösség ellen készült volna támadásra, és úgy vélte, további fenyegetés veszélye nem áll fenn – írja az MTI.

Az ügyet figyelemmel követte Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök is.

„Az állami, helyi és szövetségi bűnüldöző szervek bátor munkájának köszönhetően négy amerikai, akiket egy texasi zsinagógában ejtettek túszul, hamarosan hazatérhet családjához. Hálás vagyok a bűnüldöző szervek fáradhatatlan munkájáért, akik együttműködve és félelem nélkül cselekedtek a túszok megmentése érdekében. Szeretetet és erőt küldünk a Colleyville-i Bét Izrael Kongregáció tagjainak és a zsidó közösségnek.

A következő napokban még többet meg fogunk tudni a túszejtő motivációjáról. De hadd tegyem világossá mindenkinek, aki gyűlöletet akar terjeszteni: ki fogunk állni az antiszemitizmus és a szélsőségek erősödése ellen ebben az országban. Mi ilyenek vagyunk, ma este a bűnüldöző szervek emberei mindannyiunkat büszkévé tettek”

– írta Joe Biden a Fehér Ház oldalán közzétett közleményben.

A nyomozók úgy vélik, a túszejtőt az motiválhatta, hogy szabadon engedjék Aafia Siddiquit, aki 86 évnyi börtönbüntetését tölti Texas államban. A pakisztáni nőt 2010-ben több, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményért is elítélték. Siddiqui Pakisztánban született, 1990-től az Egyesült Államokban tanult, 2001-ben a Brandeis Egyetemen szerzett PhD-fokozatot idegtudományból. A szeptember 11-i terrortámadás után egy időre visszatért Pakisztánba, ahogy 2003-ban, az afganisztáni háború idején is. Khalid Sheikh Muhammad, a szeptember 11-i terrortámadás fő tervezője azt mondta róla, hogy az al-Káida futárja és finanszírozója volt. Siddiqui egyetlen nőként felkerült az FBI legkeresettebb terroristákat felsoroló listájára.

Forrás: MTI/telex.hu

Címlapkép: Times of Isreal

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
" Matt De Sarno FBI-ügynök újságíróknak azt mondta, semmi nem utal arra, hogy a férfi szándékosan a helyi zsidó közösség ellen készült volna támadásra,"
Nem ???...de akkor miért nem hatolt be pl a haditengerészethez???..ott is követelhette volna a túsz szabadon bocsájtását.
Bástya Béla Elvtárs
@Csizmás Kond: Nálunk ez nem történhet meg!
Csizmás Kond
@Bástya Béla Elvtárs: Én az ilyen tett elkövetőjét egy gyáva szarnak tartom, aki a saját akármilyen akaratát egy kívülálló gyengébb valaki által próbálja elérni...és ide sorolom pl a mai politikai helyzetből kialakult ukrajnás szarakodást is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok