Szerinte az orosz elnök így tesztelné a nyugati vezetőket.

Joe Biden szerint az oroszok megtámadják Ukrajnát

Fotó: pixabay.com

Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden értékelte elnöksége eddigi eredményeit. Az MTI szerint próbálta kicsinyíteni kudarcait, a külpolitikáról pedig azt mondta, szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.

Elismerte, sok a zaklatottság, a fáradtság az országban, azt ígérte az amerikaiaknak, ezután gyakrabban találkozik velük. Kihívásokkal és óriási haladással teli esztendőről beszélt. Gazdasági sikereket említett és a koronavírus elleni átoltottság növekvő arányát. (Az MTI szerint az elnök arról nem szólt, hogy az elmúlt évben több fertőzést és a járványnak betudható halálesetet regisztráltak, mint az előző évben, amikor elődjét, Donald Trumpot okolta a szerinte nem jó járványkezelésért.)

Megemlítette, hogy jelenleg a felnőtt amerikaiak 75 százaléka teljes körűen beoltott a koronavírus ellen. Az elnök szerint hivatalba lépése óta rekordszámú új munkahelyet teremtettek, rekordnagyságú gazdasági növekedést értek el. Felhívta a figyelmet, hogy a drasztikus áremelkedések ellen hosszútávú erőfeszítésekre lesz szükség.

Kudarcaiért a republikánusokat okolta. Elismerte, nem számított ekkora ellenállásra a kormányzat politikájával szemben. Azzal vádolta ellenzékét, hogy csak politikai okokból próbálja akadályozni törvényjavaslatait, szerinte a republikánusok csak le akarják gyűrni elnökségét, az amerikaiakért nem tesznek semmit.

A járvány utáni hatékonyabb újjáépítést ígérő, átfogó programjáról azt mondta, ha nem is a teljes csomagot, de annak nagyobb részeit keresztül tudják vinni a törvényhozáson. Ígéretet tett, az Egyesült Államok nem tér vissza a járvány miatti lezárásokhoz, szerinte az új típusú koronavírus omikron variánsa nem ok a pánikra.

A legjobb napok még előttünk vannak és nem mögöttünk

– jelentette ki.

Az amerikai elnök a külpolitikai kérdésekről is beszélt, úgy vélte, Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai lépésre szánja el magát Ukrajnával szemben, be fog vonulni. Szerinte Oroszországnak komoly emberveszteségei lennének egy esetleges háborúban, de a kilátásba helyezett amerikai szankciók miatt a bevonulás

sokba kerülne Oroszországnak és gazdaságának. Ha lerohanják (Ukrajnát), megfizetnek érte, nem használhatják majd a bankokat, nem végezhetnek majd tranzakciókat dollárban.

Biden szerint Putyin nem akar széleskörű háborút, az orosz elnök csak teszteli a nyugati vezetőket. Utalt rá, a Nyugat válasza nagyban függne Moszkva cselekedeteinek tényleges mértékétől és attól, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei mennyire lesznek egységesek.

Oroszországot felelősségre fogják vonni, ha bevonul. Keserves árat fizet majd ezért

– hangoztatta Biden, aki nem zárkózna el egy csúcstalálkozótól Putyinnal. Moszkva követeléséről, hogy Ukrajna ne lehessen a NATO tagja, Biden megjegyezte: ez nem valószínű a közeljövőben, bár a NATO elvileg nem zárja be kapuit Kijev előtt. Az oroszok másik követeléséről, hogy a nyugati szövetségesek ne telepítsenek stratégiai fegyverzetet ukrán földre, Biden azt mondta: a kölcsönösség alapján erre is lehet megoldást találni.

Forrás: MTI/24.hu

Címlapkép: pixabay.com

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
"Moszkva követeléséről, hogy Ukrajna ne lehessen a NATO tagja, Biden megjegyezte: ez nem valószínű a közeljövőben, bár a NATO elvileg nem zárja be kapuit Kijev előtt. Az oroszok másik követeléséről, hogy a nyugati szövetségesek ne telepítsenek stratégiai fegyverzetet ukrán földre, Biden azt mondta: a kölcsönösség alapján erre is lehet megoldást találni."

Akkor találjatok megoldást, ha lehet békéset.
Dr. Proktor
Ukrajna után következnek a volt csatlósállamok...
Be szép jövő elé nézünk!
jesz
a Kreml urai a térdüket csapkdják a röhögéstől...eszük ágában sincs háborúzni, mert vírus és pénzhiány együtt szar ügy...viszont megfosatják a nyugatot, mert azt hiszik Putyin háborúzni akar...
Csak azt a százezernyi orosz katonát sajnálom, hogy télvíz idején ott kell kuksoln a lövészárokban.

Már az is hatalmas kiadás, hogy százezer embert napjában többször is etetni kell, és a Toytoy WC-k ürítése sem kis költségű feladat...
A háború csak rábaszás lenne mindenkinek...ezt tudja a yenki vezér és Putyin is.
Dr. Proktor
@jesz: A Kreml és a racionalitás? Ha csak nem Putyin népszerűtlenedése miatti háborúskodás, mert az mindig felgerjeszti a muzsikok haza és Putyin iránti lelkesedést, lásd a krími háború hatását...
Peller Anikó
@jesz: Ukrajna visszaszerzése viszont jövedelmező feladat, fekete földek, fekete gyémántok, ecet.

Egyszer felvonultak már a határra egy éve, de akkor elcsitult a csatazaj. Így aztán az ukránok újrakezdték, majd ők visszaszerzik a krímek krémjét és elűzik az oroszokat, mondák. A gáz jól jön az orosztól de azért szancióztatunk.

Itt tartunk most. Pödörgetjük a maci bajszát, de talán nem kéne.
Ludas Matyi
@Peller Anikó: 1989-ben az amerikai es a szovjet hatalom alairtak egy olyan megallapodast, hogy ha az oroszok kitelepülnek a keleti orszagokbol, akkor az amarikaiak is kivonulnak a nyugati allamokbol. Erdekes, hogy a Russkik betartottak a megallapodast es kivonultak az összes keleti orszagbol.
Erre mit tettek az amerikaiak?
Bövitettek a hadeseregüket ugy nemetorszagban mint romaniaban, bulgariaban, olaszorszagban, görögorszagban es szepen körbevettek a orosz allamot.
Most ki is volt a szarszaju?
Az Amik, mert megszegtek egy irasos megallapodast.
A vilag legnagyobb haborusbünösei az USA-ban elnek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.