A héten nemcsak Magyarországon, hanem Lengyelországban is rekordszintre emelkedett a naponta regisztrált új esetek száma, így a régió legnagyobb országában is eddig nem látott mértékben érezteti erejét a koronavírus-járvány.

19-re húzott lapot Közép-Európa:  az átfertőződéstől várjuk a járvány végét
Kép: Pixabay

De a cseheknél és a szlovákoknál is meredeken ível felfelé, már ott is a november végi, decemberi eleji csúcs közelében alakul az új fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga.

A régióban komoly kihívás lépést tartani a vírus terjedésével, ami jól látszik a pozitív tesztek arányán:

a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatják az adatok, a helyzet e tekintetben különösen Magyarországon aggasztó. Figyelemre méltó továbbá, hogy Szlovákiában sem volt még olyan magas a pozitivitási ráta, mint az elmúlt napokban.

Az újabb hullám felfutása most már a kórházban kezelt koronavírusosok számán is látható, aminek december eleje óta tartó csökkenése az országok többségében megtorpant.

Az emlékeztető vakcinát felvettek aránya az uniós átlagnál lassabban nő a régióban:

míg az Európai Unió egészében egy hét alatt közel három százalékpontot nőtt a harmadik oltásban részesült lakosság aránya, addig a visegrádi országokban hozzávetőlegesen egy-egy százalékpontos emelkedés történt.

Ám, szembetűnő Lengyelország és Szlovákia lemaradása is, ahol az emlékeztető adagokat a lakosságnak még mindig csak kevesebb mint 30 százaléka vette fel.

A lengyel kormány úgy tűnik, a természetes megfertőződés által tervezi legyűrni a járvány újabb hullámát, hasonlóan a magyarokhoz, hiszen a maszkviselés előírása és az oltások propagálása mellett a kormány bevezetett még néhány  korlátozást, ezeknek azonban aligha sikerült érvényt szerezni.

A szomszédos Szlovákiában Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint rövid, de súlyos lesz az omikron-hullám. A hivatalos javaslat szerint a lehető legtöbb teszteléssel, otthoni munkavégzéssel és a találkozások csökkentésével kell átvészelni a következő időszakot.

Forrás: G7
Címlapkép: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
na vazze..szart sem értek a szlovákok a nagy zárásukkal...látszik mennyit érnek a barom rendeletek..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.