Egyre aggasztóbb az ukrán-orosz helyzet. 

Az Egyesült Államok vasárnap megkezdte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, azaz az EBESZ keretében szolgáló személyzetének kivonását az oroszbarát szakadárok kezén lévő, kelet-ukrajnai Donyeck városából az orosz invázió veszélye miatt – írja a 444.hu

A Reuters beszámolója szerint a szervezet helyi székháza előtt bőröndökkel pakolták meg az EBESZ logójával ellátott páncélozott járműveket, majd elhajtottak. Az EBESZ egyelőre nem reagált a megkeresésekre.

Élesedik a helyzet, egyre több nemzet politikai megfigyelője menekül Ukrajnából

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

A hírügynökség forrásai szerint az Egyesült Államok kivonja EBESZ-megfigyelőit Ukrajnából, Nagy-Britannia pedig átirányítja sajátjait a szakadárok uralma alatt álló térségekből az ukrán kormány kezén lévő régiókba. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Reutersnek elmondta, ők abban érdekeltek, hogy az EBESZ különleges megfigyelő missziója teljes kapacitással működjön, ugyanakkor nem kommentálta az EBESZ-re tartozó ügyeket.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csak annyit monodtt, hogy az EBESZ missziója a Washington által szított „katonai pszichózis” hatása alá került. Közleményében felszólította az EBESZ vezetését, hogy vegye elejét az ukrajnai misszió manipulálására irányuló próbálkozásoknak, mivel „a megfigyelési tevékenységre most van a leginkább szükség”.

Egy diplomáciai forrás szerint holland, kanadai, szlovák és albán állampolgárságú EBESZ-megfigyelők is elhagyták Ukrajnát, összesen 160-an. A Reuters nem tudta megállapítani, hogy elhagyták-e Ukrajnát, vagy az ukrán kormányerők felügyelte térségekbe mentek. Eddig 21 EBESZ-megfigyelő hagyta el a felkelők uralma alatt lévő várost, és további harminc tervez így tenni.

Forrás: 444.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.