Az Egyesült Államok elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel vassárnap folytatott telefonos tárgyalása során.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az 51 percig tartó megbeszélés során Biden "világossá tette, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel és partnereivel együtt gyorsan és határozottan reagál minden további, Ukrajna elleni orosz agresszióra". A két vezető egyetértett abban, hogy "a diplomácia és az elrettentés" a megfelelő válasz Oroszország katonai lépéseire.

Biden világossá tette, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel és partnereivel együtt gyorsan és határozottan reagál minden további, Ukrajna elleni orosz agresszióra

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Biden szombaton szintén telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az amerikai elnök akkor azt mondta: súlyos ára lesz egy Ukrajna elleni támadásnak.

Biden leszögezte: az Egyesült Államok és szövetségesei "határozott választ" adnak egy orosz offenzívára, és "gyorsan, súlyos árat" fizettetnek Moszkvával. Megjegyezte: egy invázió nagy szenvedést okozna az embereknek, és megrendítené Oroszország helyzetét.

Az amerikai elnök egyúttal jelezte: Washington kész folytatni a diplomáciai párbeszédet, ugyanakkor "más forgatókönyvekre is felkészült".

Az Egyesült Államok és szövetségesei az utóbbi napokban többször is aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Oroszország esetleg egy Ukrajna elleni támadásra készül, miután több mint százezer katonát vezényelt az ukrán határ közelébe.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió "bármelyik nap elkezdődhet, és még a téli olimpia vége előtt megtörténhet". Moszkva azonban tagadja, hogy meg akarná támadni nyugati szomszédját.

Egy nappal később az amerikai külügyminisztérium arra utasította az Egyesült Államok kijevi nagykövetségén dolgozó alkalmazottai nagy részét, hogy hagyják el az országot. A feszültség fokozódása miatt számos ország azt javasolta állampolgárainak, hogy hagyják el Ukrajnát.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap közölte, hogy amennyiben Oroszország diplomáciai úton szeretne megoldást találni a mostani helyzetre, akkor "az eszkaláció helyett deeszkalációra lenne szükség". Az amerikai politikus szerint nemcsak beszélni kellene az esetleges diplomáciai eredményekről, hanem ténylegesen törekedni is kellene azokra.

Blinken vasárnap újra megismételte: ha Oroszország az agresszió útját választja, és megtámadja Ukrajnát, "az Egyesült Államok, szövetségesei, valamint partnerei válasza gyors, egységes és súlyos lesz."

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
csak nem lődözni akarnak itt Európában? Ja, nato tagok, nekik lehet, sőt kötelességük...

Otthon, a mexikói határon már másfél millió menekült akar átjutni az usába...ott kellene inkább ellenállni...vagy hadd menjenek? mégsem lehet lőszert pocsékolni, itt meg igen?
jancsipapa
"Minden további" ,? Felsorolhatnák az eddigieket...
ómió
És "világossá tétel" közben nem aludt el Biden efftárs?
Namely
Vegyünk egy életképtelen államot, amely a történelem folyamán soha nem volt független, önállóan életképes pedig még annyira sem.
Fogalmuk nincsen, mit jelentenek olyan kifejezések, mint az "ukrán nemzet", az "önállóság", vagy éppen a "nemzetgazdaság". Az igazság az, hogy még a XIX. századi nemzetté válásból is kimaradtak. Mert ők nem egy nemzet, csak egy nemzetiség, amelyik kapott egy államot.
Az usa és a nyugat behülyíti az ukránokat azzal, hogy nekik fontos, mi van vele, ők aztán majd EU, meg NATO, meg ki tudja még minek a tagjai lesznek.
Az ukránok ezt beveszik, szinte már érzik a pénzt, és azt, hogy Kijev Bécs lesz 10 év múlva.
Aztán így az ukránok elkezdenek keménykedni a macival, amelyik véresre verte Napóleont, Hitlert és egyvalamihez nagyon ért: a földje védelmezéséhez. És amelyik NEMZET. Csupa nagy betűvel. Lehet szeretni, nem szeretni, de az orosz nemzet ma is olyan életrevaló, amilyen a német VOLT 1945-ig.
A jenkiknek pedig kellene valami újabb harctér, és a fene akar újra a muszlimokkal próbálkozni, hiszen a sokadik pofont kapták már, Vietnám is kemény volt.
Így most Európa következik.
A jenkiknek mindegy. Ők mindig csak a rumlit csinálják, hogy azután évtizedekig szedik majd az aknákat utánuk, nekik nem számít.
Eszükbe jutott bocsánatot kérni Irakért, stb? :D naná, hogy nem. Hiszen ők mindig a jó ügyért harcolnak.
Namely
Ja, még valami: miért is történik mindez?
Mert az EU-t amerikai energiával akarják ellátni, és az orosz exportot akarják embargóval leállítani.
kereső
"A Budapesti Memorandum elnevezésű nemzetközi szerződést 1994. december 5-én, Budapesten írták alá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) itt megtartott konferenciáján. Az egyezmény biztonsági garanciákat nyújt az aláíró feleknek annak kapcsán, hogy Ukrajna csatlakozott a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló atomsorompó egyezményhez. A memorandumot eredetileg három atom-nagyhatalom, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írták alá. Később Kína és Franciaország is támogató nyilatkozatot adott ki.

A szerződés biztonsági garanciái Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán területi integritását vagy politikai függetlenségét érintő fenyegetés, illetve erőszak alkalmazása esetére vonatkoznak. Ukrajna ennek eredményeként 1994 és 1996 között leszerelte a világon a harmadik legnagyobbnak számító nukleáris fegyverarzenálját.

A 2014-es krími krízishelyzet kitörésekor az Egyesült Államok jelezte, hogy az orosz beavatkozás az Ukrajnának adott garanciákat szabályozó Budapesti Memorandum megszegésének minősül, és egyértelműen sérti Ukrajna szuverenitását és területi integritását."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.