Kiutasították Oroszországból Bart Gormant, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetének helyettesét – közölte csütörtökön több orosz hírügynökség az amerikai képviseletre hivatkozva.

Az amerikai nagykövetség megalapozatlannak nevezte Gorman kiutasítását, aki érvényes vízummal rendelkezik, és oroszországi tartózkodása még nem haladta meg a három évet. A diplomáciai misszió szerint az Egyesült Államok válaszolni fog a kiutasításra.

A követség rámutatott, hogy jelenleg az oroszországi amerikai misszió létszáma alulmúlja az Egyesült Államokban működő oroszét, és az amerikai fél célja a nagyobb paritás elérése.

Izzik a levegő kelet és nyugat között: kiutasították az amerikai nagykövet helyettesét Moszkvából

Fotó: CNN.com

A misszió tájékoztatásából az is kiderült, hogy az orosz követhelyettes, kiküldetésének januári leteltével, rotáció keretében elhagyta Washingtont.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő este közölte, hogy Gormannak szigorúan a washingtoni orosz követtanácsos megalapozatlan kiutasítása miatt kell elhagynia Oroszországot. Zaharova rámutatott, hogy az amerikai külügyminisztérium semmibe vette azt az orosz kérést, hogy a diplomata legalább hivatali utódjának megérkezéséig maradhasson.

Az orosz nagykövetség második embere a szóvivő szerint kénytelen volt váltás nélkül hazatérni, súlyosbítva a képviseleten az amerikaiak által kezdeményezett "vízumháború" miatt már amúgy is kialakult kritikus létszámhiányt. Zaharova a történtekért az amerikai felet hibáztatta, amely 2021 szeptemberében "egy újabb kiutasításcserét" kezdeményezett, 55 orosz diplomata távozását követelve két lépcsőben – 2022. január 30-ig és június 30-ig. A szóvivő leszögezte, hogy Oroszország nem tűri a diszkriminatív megközelítést az Egyesült Államokhoz fűződő kétoldalú kapcsolatok építésében.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
izzik a hülye fejetek kedvetlen firkászok
Rizikó
Egyre szimpatikusabbak az oroszok. Az elnökük egy okos politikus, az amerikaiaké meg egy demens, vén hülye!
simmering73
Természetesen az amerikaiak a hibásak. Mint mindig, mindenben. Én még olyat nem hallottam, hogy ezek a piszkos ruszkik hibásak lettek volna valamiben is.
Toller Béla
Hja, az orosz követség második embere oroszlánrészt vitt a vízumkérelmek elbírálásában ...Ha már mellébeszél egy orosz, adnia kellene legalább az általános iskolák otthoni szintjén való hihetőségre ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.